Sportskommentatorer giver sportsbegivenheder en ekstra dimension. De lever sig på bedst mulig måde ind i de forskellige sportsgrene. De er med til skabe en stemning for dem, som ikke er fysisk tilstede ved sportsbegivenheden. Mange sportselskere foretrækker hver deres type sportskommentator. Én ting, alle sportskommentatorer har til fælles, er, at de skal kunne leve sig ind i sportsbegivenhederne og selvfølgelig vide en masse om den sportsgren, de nu engang kommenterer. Derudover er det en kæmpe bonus, hvis du har en behagelig og genkendelig stemme.

Igennem tiden har vi været vidne til mange legendariske kommentatorer. Én af de mest velkendte sportskommentator er nok Martin Tyler, som vi kender fra Premier League og selvfølgelig også fra konsolspillet Fifa. Nogle vil måske ikke kende hans navn, men et lyt til hans stemme vil for mange være genkendelig.

I Danmark har vi også haft flere kommentatorlegender. Vi har i denne artikel samlet nogle af de bedste og største danske sportskommentatorer gennem tiden.  

 

Danske sportskommentatorer

Flemming Toft

Carsten Werge

Svend Gehrs

Jørgen Leth

Gunnar Nu Hansen

 

Flemming Toft

Vi kan nærmest ikke snakke fodbold uden at snakke om Danmarks nok mest genkendte og respekterede sports- og fodboldkommentator, Flemming Toft. Fleming Toft har lagt stemme til mange store danske sportsbegivenheder. Flemming Toft er blandt andet opfinderen af det velkendte begejstringsudtryk, at alt bare spiller, nemlig Hutlihut.

Flemming Toft var med, da Danmark vandt EM i fodbold i 92, og i finalen mod Tyskland opstod det legendariske udtryk. I 2015 valgte Danmarks sportsstemme nr. 1 at lægge kommentatorstemmen på hylden efter omkring ca. 30 års tro tjeneste – et job, nærmest alle sportselskere drømmer om at have, hvis de ikke selv dyrker deres elskede sport professionelt.

Flemming Toft nåede at kommentere over 300 landskampe og et tocifret antal sportsbegivenheder. Hans stemme og kommentering vil for altid blive en del af dansk sportshistorie.

em 1992

 

Carsten Werge

En kommentator, som presser Flemming Tofts genkendelighed inden for dansk sportskommentering, er Carsten Werge. I flere årtier og siden 1998 har Carsten Werge været den primære sportskommentator til de helt store klubopgør i dansk og international fodbold.

Vi snakker samtlige københavnerderbys, Premier League- og Champions League-kampe, samt mange CL-finaler siden 1998. Der er nærmest ikke et fodboldstadion i Europa, Carsten Werge ikke har været på. Hans karismatiske stemme og indlevelse i sportsbegivenheder satte nye standarder, især med hans evigt trofaste følgesvend Per Frimann, som var et perfekt match fra start til slut.

I 23 år fik vi lov til at nye Carsten Werges stemme, indtil at valgte at give stemmen lidt ro tilbage i februar 2021.

cl finale

 

Svend Gehrs

”Det er genialt, det dér” – et udtryk som er på niveau med ”Hutlihut”. Svend Gehrs er fra en ældre generation af kommentatorer, men stadig en revolutionerende én af slagsen, for lur os ikke, om Svend Gehrs var et forbillede for Carsten Werge og måske også for Flemming Toft, samt for mange andre danske kommentatorer.

Svend Gehrs var fodboldikonet i kommentatorboksen. Især i 70’erne, 80’erne og 90’erne var det Svend Gehrs, der kommenterede samtlige danske fodboldlandskampe. I 2021 kan man til tider stadig høre Svend Gehrs gennemgå diverse highlights fra Champions League i fodbold, til trods for at Svend Gehrs gik på pension tilbage i 2005.

I omkring 42 år var Svend Gehrs den tilstedeværende danske reporter på de forskellige fodboldstadions. En vaskeægte kommentatorlegende.

Tjek den aktuelle betting bonus

 

Jørgen Leth

Det skal ikke kun handle om fodbold, for Danmark har også mange andre fantastiske sportskommentatorer, især inden for cykling. Og her er der specielt én stemme, der har præget dansk cykelsport siden starten af 90’erne. Jørgen Leth er en af de mest velformulerende sportskommentatorer i Danmark. Hans poetiske formuleringer vandt alle lytternes hjerter, når der var sommer i Danmark, og Tour de France løb over skærmen.

Alle, der blot har set lidt Tour de France, vil kunne genkende Jørgen Leths dybde, karisma og ikke mindst beskrivende stemmeføring. Jørgen Leth havde en særlig passion for cykelsport og ikke mindst Tour de France og Frankrig.

Jørgen Leth valgte at stoppe som cykelkommentator til Tour de France tilbage i 2019, hvilket betød, at alle sports- og cykelinteresserede fik en brat afslutning med Jørgen Leth.

tour de france

 

Gunnar Nu Hansen

Det er måske de færreste i 2021, der kan huske Gunnar Nu Hansen og hans legendariske stemme. Han var i mange år Danmarks stemme i mange forskellige anledninger, især indenfor sport. Gunnar Nu Hansen blev født tilbage i 1905 og gik bort tilbage i 1993.

I flere årtier var Gunnar Nu Hansen den primære kommentator til samtlige sportsbegivenheder, Danmark deltog i, f.eks. OL, diverse landskampe og slutrunder. Alle var forelskede i hans stemme og hans måde at rapportere live fra de forskellige lokationer i verden på. Hans levede sig ind i momentet og kunne få alle lyttere til føle, at de selv var til stede. Ord, som ”medrivende” og ”begejstrende” går igen, når folk, skal gengive Gunnar Nu Hansens kommentering. Det var blandet andet også derfor, han fik kælenavnet Gunnar Nu, fordi han altid råbte ”nu”, ”nu” og ”nu”.

Gunnar Nu Hansen er forbilledet over alle forbilleder i dansk kommentatorhistorie. Gunnar Nu Hansen er så stor en legende, at han blev indlemmet i DIF’s Hall of Fame tilbage i 1993.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 31. oktober 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg