Straffespark. 11 meter mellem bolden og målstregen. Kun målmanden skal passeres. Fodboldens absolut største chance, straffesparket, lyder nemt og enkelt. Men er det nu også det? For at score mange straffesparksmål kræver det nødvendigvis også, at du spiller på et hold, som fremtvinger mange straffespark. Her tager vi et kig på de bedste straffesparksskytter i de største europæiske ligaer i sidste og nuværende sæson, 20/21 og 21/22.

 

De bedste straffesparkskytter i Europa

Bedste straffesparksskytter i PL

Straffespark i Italien

La Ligas straffesparkskonge

Ligue 1, merci

Bundesligaen – vinder Bayern også her?

Den danske Superliga

 

Bedste straffesparksskytter i PL

Jorginho, som med sit karakteristiske tilløb, der indebærer et elegant rejehop, og som formåede at være topscorer for Chelsea i 20/21-sæsonen med scoringer udelukkende fra straffesparkspletten, må da klart være nr. 1 her? Nej. Jorginho har kun eksekveret på 8 ud af de seneste 10 spark, og han er derfor ikke Premier Leagues bedste sparker. I PL har Bruno Fernandes scoret på 9 ud af 10 straffespark, som han har sparket for Manchester United, skarpt efterfulgt at Jamie Vardy med 8 mål på de seneste 9 forsøg. Den absolut skarpeste, rent procentvis, er dog The Egyptian King fra Liverpool, Mohamed Salah, som har scoret på 7 ud af 7 forsøg i den seneste halvanden sæson. I den knap så sjove ende har Arsenal-anføren Aubameyang misset begge sine spark i denne sæson.

salah

 

Straffespark i Italien

I Italien løber der et ungt serbisk stortalent rundt i Fiorentina, som, udover at være i søgelyset hos flere europæiske topklubber, er en vaskeægte straffesparkskonge. Set over den seneste halvanden sæson har Vlahovic, som altså blot er 21 år gammel, scoret på 10 ud af 10 straffespark i Serie A. Både Franck Kessie fra AC Milan og Lorenzo Insigne fra Napoli har scoret flere mål på straffespark, men begge spillere har også brændt flere gange, og dermed er Vlahovic statistisk set den ultimative spiller, man kan lade eksekvere fra 11-meterpletten. Et fun fact til denne sæsons Serie A er, at den rutinerede forsvarsspiller Domenico Criscito i øjeblikket topper straffesparkslisten med 5 scoringer på 5 forsøg for sin barndomsklub Genoa.

serie a

 

La Ligas straffesparkskonge

For første gang i halvandet årti har vi en La Liga uden Lionel Messi til at eksekvere straffespark for FC Barcelona. Kigger vi på det seneste halvandet år, ville Lionel Messi heller ikke være i nærheden af at udfordre den spanske ligas vaskeægte konge af 11-meterpletten. I Valencia løber Carlos Soler rundt på midtbanen og fordeler spillet, men samtidig er han også giftig på straffespark: 10 scoringer på 12 forsøg har Soler leveret over de seneste to sæsoner. Men det berettiger kun til en 2. plads. Villareal har en bomber på toppen, som samtidig er Mr. 100% på straffespark. Det er Gerard Moreno. I den seneste sæson scorede han på hele 10 ud af 10 straffespark. Der er ikke noget at sige til, at han endte højt på topscorerlisten i sidste sæson.

moreno

 

Ligue 1, merci

Siger man fransk fodbold, tænker man lynhurtigt på PSG og deres stjernespækkede mandskab. Men ligeså vel som PSG ikke vandt det franske mesterskab i seneste sæson, ligeså vel vinder de heller ikke konkurrencen om at have den skarpeste straffesparksskytte – måske fordi Neymar og Kylian Mbappé har delt sparkene imellem sig. I stedet skal vi fra Paris og ned til den sydfranske middelhavskyst, hvor Monacos Wissam Ben Yedder, udover at være en attraktiv FUT-spiller for mange FIFA-fans, også kan sole sig i at være den skarpeste afslutter fra 11 meter i den franske liga. Fordelt over den seneste halvanden sæson har franskmanden med de tunesiske rødder scoret på 13 ud af 15 forsøg i Ligue 1.

ben yedder

 

Bundesligaen – vinder Bayern også her?

Ja. Robert LewanGoalski, som Thomas Müller ville sige, eller bare Lewandowski, har scoret på 9 ud af sine seneste 10 spark fra 11-meterpletten, og han fører dermed også på denne front i den tyske Bundesliga. Han bliver dog udfordret af André Silva som har scoret på 8 ud af 8 i den seneste halvanden sæson, men han er pt. ‘degraderet’ til nr. 2 i køen for sin nye klub RB Leipzig, hvor Emil Forsberg er første mand på bolden, når der skal tages straffespark.

Den danske Superliga

I den danske Superliga er det FCK og landsholdets unge angriber Jonas Wind, som er den ubestridte straffesparkskonge – det skyldes blandt andet, at han, set over den sidste halvanden sæson, er den, der har sparket fleste straffespark, men også fordi han har formået at eksekvere på stort set alle spark, selvom han for nylig brændte sit første straffespark i Superligaen. 7 mål på 8 forsøg på halvanden sæson, siger statistikkerne, hvor det kun er AGF’s Patrick Mortensen, som kommer tæt på at udfordre Wind med sine 5 mål på 5 forsøg.

Der er dog et stykke op til rekordholderen Jakob Poulsens statistik, som lyder på 22 mål på 21 spark – eller en scoringsprocent på 95,5.

 

På internationalt plan har en dansker faktisk rekorden for flest scorede straffespark i træk: Jan Mølby scorede for Liverpool hele 19 gange i træk.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 29 november 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Daniel Iversen løn og fodboldliv

Rasmus Nissen løn 

Xavi triumfer, løn og fodboldkarriere

Ståle Solbakken løn

David Nielsen trænerlivet