Champions League er det ypperste niveau, man kan opnå som fodboldspiller. Det er samtidig også de færreste, der har fået lov til at slå deres folder i en Champions League-finale, især hvis man er dansk fodboldspiller. Men hvilke danske fodboldspillere kan egentlig prale af at have opnået noget særligt inden for Champions League? Vi tager udgangspunkt i perioden fra 1955 og frem til 2021.

 

Danskere i Champions League

Hvilken dansker har scoret flest mål i Champions League?

Hvilke danskere har spillet flest CL-kampe?

Hvor mange danskere har spillet en Champions League-finale

Hvor mange danskere har vundet en Champions League-finale?

 

Hvilke danskere har scoret flest mål i Champions League?

Ifølge uefa.com har den store danske fodboldlegende, Søren Målby, eller rettere sagt Lerby, scoret flere CL-mål end nogen anden dansk fodboldspiller. Generelt var Søren Lerby en meget målfarlig midtbanespiller. I sin aktive fodboldkarriere scorede han ifølge transfermarkt.com 135 mål. 14 af disse mål blev scoret i Champions League, hvilket altså er dansk rekord.

Tjek alle de aktuelle betting tips

Den næste dansker på listen er også en sand dansk fodboldlegende. Allan Simonsen, der også blev kåret til Europas bedste fodboldspiller i 1977, scorede i sin aktive karriere i omegn af 160 mål. 12 gange scorede han i fodboldens ypperste turnering.

Nicklas Bendtner er i skrivende stund den tredjemest scorende dansker i Champions League. Bendtner nåede at spille i alt 33 Champions Leauge-kampe. 11 gange nettede den store angriber mestrenes turnering. I løbet af én CL-sæson scorede han fem mål, da han spillede for Arsenal. Jon Dahl Tomasson nåede det samme antal Champions League-mål som sin tidligere landsholdskollega.

tomasson og bendtner

 

 

Hvilke danskere har spillet flest CL-kampe?

Ifølge uefa.com har den danske veteran Jan Heintze rekorden for flest Champions League-kampe. Jan Heintze, hvis professionelle fodboldkarriere tog fart i 1982, nåede at spille ca. 400 kampe i den hollandske Æresdivision. Han spillede de ca. 400 kampe for PSV Eindhoven. Senere var han også forbi tyske Bayer Leverkusen. Heintze sluttede sin aktive fodboldkarriere i 2003, men han kan altså prale af at have spillet 65 Champions League-kampe.

Den nærmeste danske konkurrent til Jan Heintze er ingen andre end Kong Christian, Christian Eriksen, som altså har gode forsætninger for at slå Jan Heintzes kamprekord. Eriksen er på nuværende tidspunkt, i midten af 2021, noteret for 53 Champions League-kampe. Medmindre Christian drosler ned på fodbold på topniveau, så kan vi ikke se, hvorfor Eriksen ikke skulle nå over de 65 Champions League-kampe.

Det danske fodboldlandsholds mest scorende spiller gennem tiden, Jon Dahl Tomasson, har spillet 47 CL-kampe. Peter Schmeichel nåede at spille 40 CL-kampe. I skrivende stund, i CL-sæsonen 21/22, har Danmark rekordmange danske spillere med i Champions. Flere af dem, har allerede spillet en del CL-kampe. Andreas AC Christensen fra Chelsea kommer umiddelbart tæt på de 40 CL-kampe, når 21/22-sæsonen er slut. I skrivende stund er han på 29 CL-kampe.

AC

 

Hvor mange danskere har spillet en Champions League-finale?

I CL-sæsonen 20/21, da Chelsea spillede sig frem til Champions League-finalen, blev Andreas AC Christensen den 15. dansker i fodboldhistorien, som fik lov til at stå på én af de allerstørste fodboldscener i verden.

Den første danske fodboldspiller, der fik lov til at stå i en Champions League-finale, var Jonny Hansen. Det skete i 1974 med Bayern München, da Champions League dengang hed Europa Cuppen. Johnny Hansen fik to år i 1976 senere lov til at spille endnu Champions League-finale.

Find alt på champions league betting hos 888sport

Ellers har navne som Allan Simonsen, Birger Jensen, Jan Sørensen, Lars Bastrup, Lars Lunde, Jan Heintze, Søren Lerby, Ivan Nielsen, Michael Laudrup, Peter Schmeichel, Jon Dahl Tomasson, Daniel Agger, Christian Eriksen også slået deres folder i en CL-finale. Det er alle prominente danske fodboldnavne, som har spillet for de største og bedste europæiske fodboldklubber.

I 1988 spillede hele tre danskere i Champions League-finalen, hvilket er det højeste antal danskere i en Champions League-finale nogensinde. Det var Jan Heintze, Søren Lerby og Ivan Nielsen, som tørnede ud for PSV Eindhoven.

Hvor mange danskere har vundet en Champions League-finale?

Det er ikke alle danske CL-finalister, der har trukket sig sejrrigt ud af en Champions League-finale. Ud af de 15 danske finalister har otte af dem vundet den største klubturnering i verden.

Andreas Christensen gjorde med Chelsea i 2021. Inden da var Peter Schmeichel den seneste dansker, der havde vundet trofæet med de store ører. Det var helt tilbage i 1999. Før det var det Michael Laudrup, som vandt CL-finalen med Barcelona i 1992. I 1988 snuppede de tre danskere fra PSV Eindhoven det eftertragtede trofæ.

Johnny Hansen vandt begge CL-finaler, som han deltog i, i 1974 og 1976. Han er altså den dansker, som har vundet CL flest gange til dags dato i 2021.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 20. september 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder