Den 23. juli bliver OL i Tokyo 2021 skudt i gang, og tre uger frem, til den 8. august, vil vi blive forkælet med alverdens sportsgrene, heriblandt tennis, basketball, fodbold, badminton og håndbold – der vil blive konkurreret i 33 sportsgrene i alt, hvilket er et rekordhøjt antal til de Olympiske Lege.

Danmark havde olympisk debut tilbage i 1896, og siden da er vi blevet en del guldmedaljer og ikke mindst flere 100 danske sportsøjeblikke rigere. Qua Danmarks størrelse har det forståeligt nok altid været beskedent med medaljer, når man tænker på, Danmark har været med i over 100 år.

Men hvor meget ved du egentlig om Danmark præstationer ved OL? Det finder du ud af senere i artiklen, når vi præsenterer nogle af Danmarks OL-bedrifter gennem tiden.

 

Danmarks OL-bedrifter

Indenfor hvilken sportsgren har Danmark vundet mest til OL?

Hvor mange guldmedaljer har Danmark vundet i alt ved OL?

Hvilke danske atleter har vundet flest guldmedaljer?

Hvilket sommer-OL har været mest succesfuldt for Danmark?

 

Indenfor hvilken sportsgren har Danmark vundet mest til OL?

Splitte mine bramsejl - det kan godt være, at det blæser meget i Danmark, og mange er trætte af det, men der er nogle danske atleter, som ikke kunne ønske sig meget bedre forhold. Måske er det også derfor, at sejlsport er Danmarks sportsgren nummer et, når det kommer til danske successer ved de Olympiske Lege.

I sejlsport står Danmark på nuværende tidspunkt, inden OL 2021, noteret for intet mindre end 30 medaljer ved OL. Det er blevet til ni bronze- og ni sølvmedaljer, og så er sejlsporten også den sportsgren, hvor Danmark har vundet flest OL-guldmedaljer: hele 12 gange har vi står øverst på podiet.

Første guldmedalje blev sikret i 1948 af den danske sejlsportslegende, Paul Elvstrøm. Elvstrøm vender vi tilbage til senere i artiklen. Det er dog et stykke tid siden, Danmark sidst har vundet en guldmedalje i sejlsport. Vi skal tilbage til OL i Beijing i 2008, hvor Jonas Warrer og Martin Kirketerp sikrede guld i deres 49’er.

Efter sejlsport kommer cykling med i alt 26 medaljer. Cykling er også den sport sammen roning, hvor Danmark har vundet næstflest guldmedaljer. Syv af slagsen er det indtil videre blevet til. I roning har Danmark samlet vundet 24 medaljer. Danmark er uden tvivl én af de førende nationer, når det kommer til vand og både. Det må ligge dybt i danskernes vikingegener, eftersom vikingerne var meget berejst og nærmest levede på bølgen blå.

Bet på de danske atleter til OL 2021

 

Hvor mange guldmedaljer har Danmark vundet i alt ved OL?

Hvis vi ikke tæller vinter-OL med, har Danmark i skrivende stund vundet i alt 194 OL-medaljer. Forhåbentlig kommer Danmark til at runde de 200 medaljer, når OL 2021 er afsluttet. 465 danske atleter har indtil videre fået en OL-medalje om halsen.

Danmark har vundet i alt 45 guldmedaljer, hvoraf de er blevet tildelt 137 danske atleter. Danmark har pudsigt vundet det samme antal bronze- og sølvmedaljer – 75.

Det er svært at sammenligne Danmark med andre lande, da Danmark er et af de mindste lande, både geografisk og befolkningsmæssigt, som deltager ved OL. Den mest vindende OL-nation er uden tvivl USA. De står noteret for vanvittige 2827 medaljer. Den nærmeste forfølger er England, og de er alligevel langt fra med 883 OL-medaljer.

Hvilke danske atleter har vundet flest guldmedaljer?

Igen må vi overlade tronen til en atlet inden for sejlsport. Det er selvfølgelig Paul Elvstrøm. En dansk sejlsportslegende, som slog sine folder fra 1948 og frem til ca. 1988. Elvstrøm deltog ved i alt otte Olympiske Lege. Hans OL-debut var i 1948 i London, og minsandten om Elvstrøm ikke også sikrede sig sin første guldmedalje samme år.

Fire år senere i 1952 forsvarede Elvstrøm OL sin podieplads i Helsinki og kunne tage endnu en guldmedalje med hjem. Han fortsatte den flotte præstation fire år senere i Melbourne i 1956 med endnu en guldmedalje til samlingen. Og minsandten om han ikke vandt sin fjerde guldmedalje på stribe i 1960 i Rom. Paul Elvstrøm ér og bliver den mest legendariske danske sejler – et unikum uden lige.

Efter Elvstrøm kommer en OL-atlet, som de fleste danskere kender i dag. Det drejer sig nemlig om Eskild Ebbesen, som har vundet tre guldmedaljer: i 1996, 2004 og senest i 2008. Eskild Ebbesen kan dog prale af, at han sammen med skydningsatleterne Lars Jørgen Madsen og Niels Larsen, har vundet flest medaljer af alle andre danske. Alle tre er på hele fem OL-medaljer.

odds live under hele OL

 

Hvilket sommer-OL har været mest succesfuldt for Danmark?

Hvis vi kigger på det samlede antal af medaljer, Danmark har vundet, så er det nok de færreste, der kan huske, at Danmark vandt i alt 20 medaljer tilbage i 1948, hvilket frem til den dag i dag er rekord. Dengang vandt Danmark fem guldmedaljer, samt syv sølv- og otte bronzemedaljer.

Det næstmest succesfulde sommer-OL for Danmark er faktisk det seneste, som fandt sted i 2016 i Rio i Brasilien. To guldmedaljer, seks sølv og syv bronzemedaljer blev det til.

I forhold til antallet af guldmedaljer havde Danmark mest succes i 1948, som jo også var det år, hvor Danmark vandt flest medaljer. Ved OL i 1996 i Atlanta sikrede Danmark sig OL-guld fire gange. Danmark har en historik, som fortæller, at vi som minimum vinder to guld til hvert sommer-OL.

Vi krydser fingre for, at de danske atleter kommer til at overgå mange af de førnævnte rekorder – også selvom optakten har været lidt speciel med et helt års forsinkelse.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Matt Slocum

Først publiceret: d. 30. juni 2021

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg