1. Hoop Dreams (1994)

Hvis du elsker NBA og basketball, så er dokumentaren ”Hoop Dreams” en sikker vinder. I dokumentaren følger vi highschool-knægtene, Arthur Agee og William Gates, og deres drøm om at komme til at spille i NBA. I fem år følger et kamerahold deres hverdag og alt, hvad de ofrer for at opnå deres mål.

Hele ens følelsesregister får en på lampen, men det er det hele værd.

 

2. Free Solo (2018)

Denne sportsdokumentar er måske den mest angstprovokende af slagsen, som du nogensinde kommer til at se. Hvorfor, tænker du nok? Vi følger nemlig den frit klatrende amerikaner Alex Honnold og hans hobby, som består i at klatre opad nogle af de mest umulige bjergklipper uden nogen form for sikkerhedsudstyr.

Vi følger Honnolds mål om at være den første til at klatre opad den vanvittige bjergklippe, El Capitan i Yosemite Valley. Vi bliver svimle og dårligt tilpas bare ved at tænke på det. Tror du, han klarer ærterne?

 

3. An Impossible Job (1994)

I 1993 tillod den daværende engelske landsholdstræner Graham Taylor, at et filmhold kunne følge dem tæt i løbet af VM-kvalifikationen. En fantastisk og revolutionerende måde at forstå og se alt det, som foregår bag forhænget, når spillerne og trænerne er i omklædningsrummet.

Filmen er både meget humoristisk, men også dybt seriøs på samme tid, men hvor klogt er det egentlig at have et kamerahold rendende i ens haser 24/7? Se dokumentaren og find ud af det!

 

4. Senna (2010)

Som titlen på dokumentaren indikerer, er vi landet i motorsportsverden og følger ingen andre end den legendariske Formel 1-kører Ayrton Senna. Sennas’ dominans i Formel 1 gjorde ham verdensberømt og ikke mindst en nationalhelt i sit hjemland Brasilien.

Senna lever et liv med fart på og til tider for meget fart på, hvilket førte til nogle konsekvenser. Dokumentaren giver også et storslået indblik i, hvad der foregår i en racerkørers hoved op til afgørende løb.

bonus

 

5. Pumping Iron (1977)

Hvis du undrer dig over, hvordan den legendariske skuespiller Arnold Schwarzenegger, som du kender fra roller som Conan, Terminator og adskillige andre skydegale og actionfyldte film, blev verdensberømt, så er dette en dokumentar, du burde se.

I sine unge dage var Schwarzenegger et brød af en bodybuilder, som dengang drømte om at blive den største og mest muskuløse bodybuilder over dem alle. Bliv ikke forskrækket, når du ser, hvor stor han engang har været.

 

6. The Class of ’92 (2013)

Det samme kamerahold, som skabte ”Senna”, leverede endnu mesterværk i form af sportsdokumentaren ”The Class of ’92”.

Før de blev ejere af Salford og et universitet, var ”the Class of ’92” de centrale skakbrikker for Alex Ferguson’s imperium i Manchester United op gennem 1990’erne.

Fra deres barndom og til at blive en del af Manchester Uniteds førstehold, lærer vi Neville-brødene, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs og Paul Scholes bedre at kende og ikke mindst deres fantastiske sæson i 98/99, da de vandt the triple. Dengang var daværende odds forelsket i United.

 

7. When We Were Kings (1996)

Denne sportsdokumentar blev oprindeligt filmet omkring 1974, men selve dokumentaren blev ikke offentliggjort før 1990’erne (måske ventede de på, at teknologien ville komme dem til gode, hvilket den også gjorde).

I 1974 fandt et af historiens største boksebrag sted mellem Muhammad Ali og George Foreman, og det blev altså dokumenteret på film. Det er nogle af sportverdenens mest værdifulde klip af en af de største sportspersoner, som stadig inspirerer sportsfolk den dag i dag.

 

8. Icarus (2017)

Icarus er måske en af de mest tabubelagte og kontroversielle sportsdokumentarer, der nogensinde har eksisteret. Benny Fogel udforsker den mørkebelagte verden af doping, og hvad der sker med kroppen, når dette sker.

Det giver en foruroligende idé om, hvor let det er at dope sig, men også hvad konsekvenserne er, når man går ned ad den sti.

Denne sportsdokumentar var en åbenbaring for hele sportsverdenen, men også med til at skærpe dopingkontrollen i alle sportsgrene.

 

Det var den sidste sportsdokumentar på vores liste. Afslutningsvis erkender vi også, at der eksisterer et utal af andre fantastiske sportsdokumentar derude, som bare venter på at blive set. God fornøjelse!

*Credits: artiklens billede tilhører Doug Mills/Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Lars Eller løn og ishockeykarriere

Gabriel Iffe Lundberg NBA

Marcus Helligkilde præmiepenge og golfkarriere

Nicolai Højgaard præmiepenge

Søren Kjeldsen præmiepenge