Håndbold er én af Danmarks mest populære sportsgrene og med god grund. Danmark har nemlig længe været én af de førende håndboldnationer og har haft stor indflydelse på, hvor håndbolden er i dag. Derudover har Danmark haft nogle af de allerbedste håndboldspillere i verden – heriblandt Anja Andersen.

Anja Andersen er et Danmarks største håndboldikoner nogensinde, og hun opnåede store ting på en håndboldbane i løbet af sin karriere. Hun var med til at præge og udvikle håndbolden. Det er kun de allerbedste, som der formår det. Vi stiller skarpt på Anja Andersen, så du kan blive klogere på hendes håndboldkarriere.

 

Anja Andersens håndboldliv

Anja Andersens landsholdskarriere

Anja Andersen på klubplan

Anja Andersen som håndboldtræner

 

Anja Andersens landsholdskarriere

Fra 1989 til 1998 spillede Anja Andersen for det danske landshold. Hun fik sin debut på A-landsholdet i en alder af blot 20 år. I løbet af de 10 år, Anja Andersen repræsenterede det danske landshold, blev det til 133 landskampe og 725 mål - et målsnit på godt 5,45 pr. kamp.

Anja er pr. dags dato i 2021 den tredje mest scorende kvinde på danske landshold. Det højeste antal mål, Anja Andersen har lavet i en landskamp, var 12 mål, hvilket hun har præsteret at gøre to gange. Senest gjorde hun det i 1997 mod Tyskland og i 1995 mod Østrig. I Anja Andersens periode var det danske kvindelandshold et af de mest vindende landshold i håndbold.

Anja Andersen var med til at vinde OL-guld i Atlanta i 1996, men også EM-guld samme år. Ellers blev det til i alt seks medaljer med landsholdet. Hun var også med til at vinde VM-guld i 1997. Hun har vundet alt, hvad der kan vindes i landsholdsregi.

Anja Andersen på klubplan

Anja Andersen nåede vidt omkring i sin professionelle håndboldkarriere. I 1986-87 spillede hun blandt andet for Aalborg KFUM. I det nordjyske startede Anja sin seniorkarriere i en alder af 17 år. På det tidspunkt var håndbold ikke så stort, som det senere blev i 90’erne. Turen gik senere videre til Ikast og dernæst Viborg, men i 1989 fik hun mulighed for at spille under bedre og større professionelle forhold i Norge, da håndbolden var længere fremme hos vores skandinaviske naboer.

Anja tørnede ud for Bækkelaget i Norge fra 1989-1993. I 1992 blev hun norsk mester med Bækkelaget. Det er umiddelbart uvist, hvor mange mål hun lavede i den periode, men vi kunne forestille os, at det var mange. Efter et succesfuldt ophold i Norge, skulle Anja prøve kræfter med TuS Walle Bremen. Det blev til i alt tre år i det tyske, samt til tre tyske mesterskaber og ikke mindst to tyske pokaltitler.

Se alle aktuelle håndbold odds

I 1996 drog Anja Andersen tilbage til Bækkelaget i Norge, hvor hun spillede frem til i 1999 og blev flere titler rigere (to norske pokaltitler og et norsk mesterskab yderligere til samlingen). I den periode spillede Anja Andersen noget af det allerbedste håndbold i sin karriere. I 1998 blev hun nemlig kåret som den bedste kvindelige håndboldspiller i verden. Anja Andersen er stadig den eneste danske kvindelige håndboldspiller, som er blevet kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller. Det fortæller ikke så lidt om hendes kvalitet og betydning for Danmark og for sine klubhold.

Anja Andersen nåede aldrig at vinde det danske mesterskab i sin aktive håndboldkarriere. Hun stoppede brat i 1999 – efter sigende på grund af hjerteproblemer. En ærgerlig afslutning, som ellers nok kunne have kastet flere titler og mesterskaber af sig.

 

Anja Andersen som håndboldtræner

Anja Andersen skulle knap nok bruge et år på at finde ud af, at hun ikke var færdig i håndboldens verden, selvom hun ikke selv kunne spille. I 2000 blev hun træner for storsatsende Slagelse FH og senere Slagelse DT. I otte år fik Anja Andersen lov til samle nogle af de allerbedste håndboldstjerner, som mindede om håndboldens svar på Real Madrid og Paris Saint Germain. De hentede kun de bedste.

Med det verdensklassehold, sikrede Anja Andersen sig tre danske mesterskaber og tre Champions League-titler. I dansk klubhistorie er Slagelse DT nok det bedste kvindehold, der nogensinde har eksisteret – skarpt forfulgt af Ikast og Viborg.

Betting odds

Undervejs som træner, mere konkret i 2007, blev Anja indlemmet i Hall of Fame over Danmarks største sportslegender. Ikke på grund af sin trænergeringer, men grundet sin tid som spiller. En fortjent hyldest til den bedste danske kvindelige håndboldspiller nogensinde.

Efter Slagelse DT gik konkurs i 2008, drog Anja Andersen på endnu et trænereventyr i FCK Håndbold. Det sluttede i 2010. Derefter trappede Anja Andersen langsomt ned, og i 2015 trak hun sig helt ud af håndboldverden. Siden da har hun ikke været involveret i dansk tophåndbold. Forhåbentlig er det kun for en stund.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Ben Curtis

*Først publiceret: d. 31. august 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også
Henrik Møllgaard håndboldspiller | Møllgaards håndboldkarriere

Henrik Møllgaard håndboldspiller

Emil Jakobsen håndboldspiller | Jakobsens håndboldkarriere

Emil Jakobsen håndboldspiller

Magnus Landin Jacobsen løn | Landins håndboldkarriere

Magnus Landin Jacobsen løn 

Lasse Svan løn og karriere

Lasse Svan løn og karriere

Nikolaj Jacobsen – quiz om herrelandsholdets træner

Nikolaj Jacobsen – quiz