Cricket har opnået et særligt omdømme i deres mange årtier med stor popularitet.

Det er velkendt som et spil, hvor man respekterer hinanden. Selv om meget af dette stadig er sandt, og dommerne respekteres meget, hvilket også gælder fansene fra de forskellige hold, så er cricket også udsat for mange kontroverser, som rammer alle andre sportsgrene.

Fra kontinuerlig taktik til usædvanligt udstyr, viser vi her nogle af de mest bemærkelsesværdige øjeblikke, hvor verden af cricket har været ramt af kontroverser.

 

Bodyline serien

Bodyline strategien blev udviklet af det engelske cricket-hold under deres turne i Australien i 1932-1933.

Det var en taktik, der var så kontroversiel, at den definerede testserien. Den blev udviklet med det formål at underminere styrken ved den legendariske Don Bradman.

Denne strategi bestod af bolde, der blev kastet direkte mod kroppen på batmanden, i stedet for den mere traditionelle metode, hvor man faktisk prøvede at ramme pindene. 

Det bedste en batmand kunne prøve at opnå var at ramme stumpen af pinden, så de kunne ramme grænsen. Men oftere blev det reduceret til defensive formål, hvor markspillere i nærheden prøvede at fange nogle løse bolde.

888sport banner

En sådan intimiderende bowling overraskede selvfølgelig australierne, og nogle af dem frygtede for sikkerheden af deres batmænd.

Diplomater blev hurtigt involveret i de mange anklager om usportslig opførsel, for at briterne kunne bevare det gode forhold mellem landene.

Lovfolk blev også en del af hele kontroversen, og de begrænsede bowlerne, så de kun kunne tage et bounce pr. over.

Dette regelskift var for sent for Bodyline serien, som England vandt 4-1, selv om den manglende evne til at vinde de efterfølgende seks Ashes serier gav Australien en ganske god mulighed for at gengælde sig.

Det hele er nu meget tættere, hvor England er 17/20 favorit til at vinde hjemme i Ashes i september 2019.

 

Down Under-arm

Mens mange pace bowlere er i stand til at spille under hensyntagen til de mange begrænsninger i cricket lovgivningen, så kan de levere rimelige, men stadig intimiderende angreb, så har andre søgt andre metoder til at opnå en fordel.

I 1981 opnåede New Zealand en sekser fra den sidste bold, for at opnå en tie i en ODI-kamp i Melbourne. Den australske kaptajn Greg Chappell opfandt en smart plan: han bad hans yngre bror Trevor om at levere den sidste bold i kampen med underarmen.

Det betød, at batmanden Brian McKechnie ikke fik muligheden for at opnå tilstrækkelig kraft og elevation til at ramme noget, der kom tæt på seks, hvilket var til stor ærgrelse for alle inden for cricket verdenen.

Politikere fra New Zealand og Australien var alle enige om at taktikken ikke var fair, og efterfølgende blev underarm bowling forbudt i begrænsede over i cricket.

Sjovt nok truede bowling-legenden Glenn McGrath med at genskabe øjeblikket i den første Twenty20 International, hvor han for sjov lagde an til at levere en underarm levering til New Zealand’s Kyle Mills.

Kiwierne skulle bruge 44 run fra den sidste bold, så McGrath’s handling blev set som morsom, i forhold til Chappells. Den frækhed som Chappells havde til at anvende en sådan strategi i et så vigtigt øjeblik, er ikke set siden i cricket.

Forestil dig, hvis T20 Big Bash League favoritten Hobart Hurricanes opnåede en sejr med en underarm levering. Vi kan kun være glad for at Twitter ikke eksisterede i 1981, eftersom det ville have skabt et enormt postyr.

 

Det er ikke cricket

Der er ikke noget mere skandaløst, end en insider, der fortæller hele verden, hvad der foregår bag dørene.

The Secret Footballer opnåede en masse opmærksomhed, idet den tilbød et nyt og åbent perspektiv af hvad der foregik bag lukkede døre, samtidig med der blev skabt stor opmærksomhed om, hvem den pågældende person rent faktisk var.

Det var næsten som om Agatha Christie kom til live igen, og begyndte at spille med en Reading bluse, den endelige angivelse af, at det var Dave Kitson, der stod bag afsløringerne var ganske nøjagtig.

Cricket har haft sin egen oplevelse af en såkaldt mystisk insider, der afslørede hvad der foregik i omklædningsrummet, fyldt med store stjerner. I starten af 2009 i IPL-sæsonen, blev der lanceret en blog med titlen Fake IPL Player af en anonym person, der af de fleste blev set som værende et medlem af IPL franchise Kolkata Knight Riders.

På et tidspunkt hvor KKR gennemgik en masse, var det ikke svært at tro, at en skuffet spiller ville bruge en blog til at offentliggøre deres manglende glæde.

Bloggens indhold fortalte om KKR spillere og trænere med stor familiaritet, hvilket betød, at publikum troede, at forfatteren var en spiller, som aldrig nåede startopstillingen på elleve spillere.

Men publikum skulle have kigget nærmere på bloggens titel; Fake IPL Player blev skabt af markedsføringsspecialisten Anupam Mukherji, som slet ikke var en cricketspiller.

Hans opdigtede historier var helt uden insider oplysninger, og bestod af KKR fansenes skuffelser over, at de sluttede i bunden af IPL.

 

Monster Bat

Det lyder mere som noget der plagede Gotham City, end en Surrey cricket bane, men Monster Bat-episoden markerer et af de mest skamløse forsøg på at manipulere cricketreglerne.

Denne episode opstod faktisk tilbage i 1771, så ja, cricket har eksisteret i mange århundreder, men det har sportslige kontroverser også. I en kamp mellem Hambledon og Chertsey, hvor sidstnævntes Thomas White forsøgte at lette frygten for at hans pinde blev ramt, ved at bruge et bat, der var lige så bred som selve wicket.

Hambledon-spillerne var ikke specielt imponerede over White’s tilgang, og de skrev en formel klage efter kampen, der førte til en tydelig, men åbenbar nødvendighed, hvormed det blev indført i cricketreglerne, at et bat ikke kan have samme bredde som en wicket.

Denne regel afgjorde dimensionerne af cricket battene, hvilket er de samme dimensioner, som også bruges i dag. Ellers ville 66/1 outsiderne Bangladesh måske have været fristet til at anvende et Monster Bat ved ICC World Cup 2019 for at forsøge at opnå bedre muligheder.

Monster Bat var måske meget stort, men det var ikke specielt effektivt eftersom Chertsey stadig tabte kampen med et run. I dag er cricket bats større end tilsvarende i baseball, så det er sandsynligt bedre for sporten, eftersom en batmand ikke blot kan placere deres bat nedad, i et forsøg på at dække hele wicket. 

 

Heavy Metal Batting

Det var dog ikke kun i det 18. Århundrede, at der var kontroverser vedrørende battyper. I 1979 forvirrede Australiens Dennis Lillee de engelske modstandere, ved at bruge et aluminiumsbat. Lillee er velkendt som en af de hurtigste bowlere, i stedet for en talentfuld batmand.

Publikum kunne mene, at dette redskab, kendt som ComBat ville have hjulpet Lillee til at ændre odds og dermed slå de specialiserede batmænd.

Englands kaptajn Mike Brearley klagede over boldens integritet, hvis de blev slået med metal, så en misfornøjet Lillee blev tvunget til at skifte bat. Det viste sig senere, at Lillee’s batvalg tilsyneladende var en reklame for ComBat, hvor salget af aluminiumsbat steg i de efterfølgende måneder. Cricketreglerne blev hurtigt ændret, hvor det blev klarlagt, at et bat skulle være fremstillet af træ.

De nyeste kontroverser med forsøg på at ændre på bolden er alle veldokumenterede, mens ethvert forsøg på sledging normalt fremhæves på bagsiderne af alle aviserne.

De ovenstående kontroverser er blandt de mest unikke af dem, der findes inden for cricket, og de har alle haft en andel i at skabe reglerne for spillet. Selv om det kunne være spændende at se Joe Root slå med et Monster Bat, ville det ikke følge ånden i cricket. 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg