Der er ingen sikkerhed inden for sport. Det bedste hold eller den bedste udøver, der fører med adskillelige meter, kan pludselig snuble, eller et rødt kort kan ødelægge favoritternes chance. Men hvis en udøver eller et hold nærmest ses som værende en sikker vinder, vil der ikke være meget værdi på bettingmarkederne.

Der er ikke meget at hente ved at oddse på favoritterne til billige penge pga. en lillebitte mulighed for, at der sker noget meget usædvanligt. Samtidig er der heller ikke meget at hente ved at oddse på outsiderne, da der er stor sandsynlighed for, at der ikke sker noget usædvanligt, hvormed favoritten dermed vil vinde.

Mens der måske ikke er tvivl om, hvem den overordnede vinderen er, kan måden, hvorpå sejren opnås, forblive i det uvisse.

Når der er store favoritter, er der forskellige måder, de kan vinde på, men det er bedre at prøve at oddse på, hvordan resultatet ender, samt måden de vinder på. Som et alternativ kan der være væddemål, der fokuserer på begivenheder, der ikke påvirker det endelige resultat, men som også kan hjælpe en med at opnå en fortjeneste. 

 

Fodbold

Afstanden af kvalitet mellem toppen og bunden i Premier League er blevet til dyb en kløft. Hold som Manchester City og Liverpool forventes nærmest at have ejendomsretten på at kontrollere kampene og vinde over de fleste andre hold, hvorfor de to hold oftest er placeret med små odds på 2/13 eller 2/11 for deres hjemmekampe.

Selvom Citys nederlag til Crystal Palace viste, at selv de bedste hold kan tabe, er dét at oddse på outsiderne ikke en holdbar tilgang. Hold som City, Liverpool og Spurs vil for det meste vinde over de hold, som de forventes at vinde over – og ofte med en komfortabel margin.

Dette åbner op for handicapmarkedet. Mens de fleste ikke havde forventet, at et -8-handicap ville opstå i forbindelse med Citys 9-0 sejr over Burton, ville de, der gik efter de mere konservative handicap have vundet. En anden mulig vinkel er at se på markedet med gule kort; når spiller føler sig trængt op i en krog i 90 minutter, er der større muligheder for en hurtig takling eller en kynisk fejl. 

banner

En forsvarer, der skal prøve at forsvare mod den fantastiske dribling og hastighed fra Mohamed Salah eller Leroy Sane, vil finde det svært at undgå at lave en fejl. Ved at bruge tiden på at undersøge opstillingerne for at identificere midterforsvar eller midtbanen, som skal hjælpe i forsvaret, kan det fremhæve passende kandidater for det første gule kort i kampen.

På den anden side vil en angriber, der er oppe mod en stedfortrædende forsvarer, være en fremragende kandidat til markedet for første målscorer.

 

Formel 1

Lewis Hamilton er på kanten til at slå alle rekorder, og det ser ikke ud, som om han sætter farten ned. Englænderen er blot et mesterskab fra at overgå Juan Manuel Fangios samling på fem titler, og han er to verdensmesterskaber fra at være på højde med Michael Schumachers imponerende rekord på syv titler. 

Hamilton har vundet fire af de sidste fem mesterskaber – med undtagelse af 2016, hvor stjernen fra Mercedes blev slået af holdkammeraten Nico Rosberg med en margin på blot fem point. Hamilton forventes at fortsætte sin imponerende form i 2019 med odds på 3/4 for, at Englænderen vinder sin tredje kontinuerlige titel.

Denne dominans betyder, at markedet ikke har stor værdi, men ved at oddse på, at kørerne bryder top tre, elimineres Hamiltons form, eftersom der stadig er to andre pladser.

Det er dog ikke uden overraskelser, at parrene fra Mercedes, Red Bull og Ferrari leverer de seks mindste præmier, men med odds på 14/1 er Daniel Ricciardo et interessant forslag til at slutte i top tre. Australieren er skiftet fra Red Bull til Renault, hvilket var det fjerde bedste hold i 2018, men hans sejre i Kina og Marokko viser hvad han kan.

Kimi Raikkonen er vendt tilbage til Sauber for 2019 og kan fås med odds 11/1 til at vinde ethvert løb i denne sæson. Denne type væddemål understøtter Hamiltons dominans og kan fortsætte indtil slutningen af sæsonen. Det er dog stadig uvist, om Raikkonen kan bruge sin erfaring, og bringe Sauber-bilen forrest i opstillingen selv i et enkelt løb.

 

Tennis

Mellem 2015 og 2018 blev 16 ATP Grand Slams delt mellem 5 personer: Novak Djokovic (7), Roger Federer (3), Rafael Nadal (3), Stan Wawrinka (2) og Andy Murray (1).

Det, at oddse på en outsider, kan give store muligheder senere i turneringen, hvilket også viste sig for dem, der oddsede på Kevin Anderson ved Wimbledon i 2018 eller på Milos Raonic i den samme turnering i 2016, da de blev belønnet med en overraskende finale.

Dog betyder det, at de mange Grand Slam-finaler, som er vundet af Fab Five i de senere år, har haft en effekt på markederne, hvilket er blevet domineret af disse navne. Men som ved fodbold kan handicap levere interessante muligheder for dem, der er overbeviste om, at favoritten med rimelig lethed vil slå modstanderen.

Dette kan være en fordel i de første runder af en Grand Slam, selv om der selvfølgelig kan ske overraskelser. En spiller, som har fortjent sin plads i hovedtrækningen af en Grand Slam på en grusbane, byder måske ikke på meget modstand på en Grand Slam-bane.

nadal & federer

Det blev bevist i 2018 i Australian Open, hvor Nadal med lethed slog modstanderen Victor Estrella Burgos 6-1 6-1 6-1 i den første runde, hvormed spillehandicappet nemt blev afdækket.

Det, at oddse på, at Nadal giver et sæt væk på Roland Garros, vil være uklogt, eftersom spanieren kun tabte ét sæt på sin vej mod 2018 French Open-titlen. Dog er Nadal ikke nogen fantastisk server. Derfor er der muligheder, hvis man oddser på es-markedet.

Spanieren ramte ikke ét eneste serve-es i 2018 French Open-semifinalen eller -finalen mod henholdsvis Juan Martin del Potro og Dominic Thiem. Mens disse to spillere var nogle af turneringens bedste spillere, var der mindre favoritter med en stærkere serv, der havde mulighed for at ramme flere serve-esser end Nadal – selv når de tabte.

 

Hestevæddeløb

Som ved alt andet sport er det at oddse på margin af sejr, en måde at opnå fortjeneste på i et marked, der peger mod en individualitet. Det, at beregne antallet af længder i en sejr, bringer et element af interesse tilbage til favoritterne – især når resten af modstanderne fremstår som overvurderede i deres evne til at forblive tæt på det stærkeste individ.

Der er også den mulighed, at man forestiller sig, at favoritten ikke eksisterer, så man vælger markeder, der fjerner den bedste hest fra væddemålet. Nummer to vil derefter være den nye favorit, hvormed man håber, at denne hest slår resten af flokken, mens favoritten gør, hvad den vil.

Denne type væddemål svarer til at oddse på to slags finish: favoritten kan fejle, og den hest, man oddser på, kan vinde løbet, men denne type væddemål kræver en vis form for sikkerhed i tilfælde af, at favoritten slår hele flokken af heste.

Mens favoritter ofte fjerner meget af dramatikken fra en sportsbegivenhed, kan tilstedeværelsen af handicap og prop-væddemål ofte skifte målpositioner i kampe, der ofte ses med én vinder. Hvad enten man oddser på, at favoritten vinder nemt, eller man oddser på, at modstanderen skaber lidt spænding, kan der findes værdi på markeder, der domineres af et stort navn eller hold.

Læs også
Formel 1: Monaco Grand Prix

Formel 1: Monaco Grand Prix

De mest passionerede fans i sportens verden

De mest passionerede fans i sportens verden

NBA: Conference-finaler - kamp 3

NBA: Conference-finaler - kamp 3

Er sportsfolk naturligt skadesplagede?

Er sportsfolk naturligt skadesplagede?

NBA: Conference-finaler

NBA: Conference-finaler