Tour de France-historien er fuld af store navne, der gennem årene har markeret sig positivt, leveret store resultater og sikret sig legendestatus. 

Siden den første udgave af Tour de France i 1903 har det altid været jagten på Den Gule Førertrøje, der har drevet rytterne, og skabt fascination hos cykelelskere over hele verden.

I denne artikel ser vi nærmere på de fem mest vindende ryttere i Tour de France-historien. Vi har set bort fra Lance Armstrong, som har indrømmet dopingmisbrug efter karrierens afslutning. 

Find alle odds på Tour de France her

DK Banner

Chris Froome: Fire sejre

33-årige Chris Froome er stadig aktiv og er stadig i spil til at vinde årets Tour de France, hvilket vil sikre ham karrierens femte triumf i det franske etapeløb. 

Han deltog i Tour de France for første gang i 2008, men det var først i hans anden optræden i løbet i 2012, at han for alvor markerede sig med en andenplads efter holdkammeraten og landsmanden Bradley Wiggins fra Team Sky. Herefter har Froome stort set ikke set sig tilbage. 

I 2013 vandt han løbet for første gang foran colombianske Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez, og efter en andenplads bag Vicenzo Nibali i 2014, har han vundet de seneste tre udgaver af Tour de France. 

Som kaptajn på Team Sky har Chris Froome det som blommen i et æg, men briten har også vist sig som en fremragende rytter, der kommer langt i kraft af sine egne kvaliteter. Sejrene i Giro d’Italia og Vuelta a España har også sat streg under Froomes kvaliteter, og han kan blot sikre sig endnu mere anerkendelse, hvis han vinder igen ender øverst på skamlen. Hvis Chris Froome vinder årets Tour de France, giver det odds 2.20.

via GIPHY

Miguel Induráin: Fem sejre

Starten af halvfemserne tilhørte Miguel Induráin. Spanieren var en fremragende cykelrytter med store kvaliteter som allrounder, der kunne være god i næsten al terræn. 

Fra 1991 til 1995 vandt han Tour de France fem gange på stribe og satte konkurrenter som Gianni Bugno, Tony Rominger og Alex Zülle til vægs. Det var særligt i kraft af hans store evner som enkeltstartsrytter, at Induráin markerede sig, for han var uovertruffen i sin storhedstid, hvor han vandt den ene individuelle tidskørsel efter den anden i verdens hårdeste cykelløb. Det blev til i alt 12 etapesejre til Indurain i løbet af karrieren.

Miguel Induráins sidste Tour de France var i 1996, hvor han blev nummer 11 i et løb, hvor danske Bjarne Riis vandt hele molevitten. Spanieren stoppede karrieren som cykelrytter i 1996.

Bernard Hinault: Fem sejre

Det er længe siden, en franskmand har triumferet i Tour de France, men ni halvfjerderne og firserne var verdens bedste cykelrytter fra Frankrig. Bernard Hinault vandt Tour de France hele fem gange i løbet af sine 11 år som professionel cykelrytter, og han er dermed en del af det fine selskab på bare fire ryttere med flest triumfer i verdens hårdeste cykelløb. 

Bernard Hinault vandt hele 28 etaper i Touren i løbet af sin karriere, der begyndte med en triumf i 1978 og sluttede med en andenplads i 1986. I alt gennemførte han i Tour de France syv gange, og det blev altså til fem sejre og to andenpladser, hvilket må siges at være ganske fornemt. 

Samtidig sikrede han sig sejre i både Giro d’Italia og Vuelta a España, og han regnes i dag som en af cykelhistoriens helt store skikkelser. 

Eddy Merckx: Fem sejre

Den måske største cykelrytter i historien. Eddy Merckx med tilnavnet ”Kannibalen” var helt suveræn i sin storhedstid, hvor han både vandt Giroen, Touren og Vueltaen og triumferede i endagsklassikere og større etapeløb. 

Han indledte karrieren som professionel i 1965 og gennem 13 succesfulde år var han en verdensstjerne i international cykling. Efter at have sejret ved VM i 1967 og Giro d’Italia i 1968, deltog han for første gang i Tour de France i 1969. Her vandt han løbet Roger Pingeon, hvilket blev startskuddet til en årrække med belgisk dominans. 

Eddy Merckx vandt Tour de France i både 1969, 1970, 1971 og 1972, inden han efter et års pause også vandt løbet i 1974. Kannibalens sidste Tour var i 1977, hvor han blev nummer seks, men på det tidspunkt havde han for længst sikret sig legendestatus i international cykelsport. 

Jacques Anquetil

Vi skal tilbage til 1950’erne og 1960’erne for at finde den sidste mand på denne legendeliste. Franske Jacques Anquetil var en forrygende rytter i sin tid, hvor han også formåede at vinde alle tre Grand Tours. 

I Tour de France-regi kom den første samlede triumf i hus i 1957, hvor han deltog for første gang, og efter en tredjeplads i 1959 vendte han tilbage i 1961 og begyndte en suveræn periode med fire samlede sejre på stribe. Hans sidste deltagelse i Tour de France var i 1966, hvor han måtte undgå undervejs, men på det tidspunkt kunne han se tilbage på en storartet karriere, der bød på 16 etapesejre i hjemlandet. 

Jacques Anquetil døde allerede i 1987 som 53-årig som følge af en kræftsygdom, men han er flere gange blevet hyldet og æret for sine store præstationer på cyklen. 
 

Læs også
Del 3: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Del 3: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Esport: de sjoveste callouts-navne i Counter Strike

Esport: de sjoveste callouts-navne i Counter Strike

 

NFL Pro Bowl 2020: optakt og rekorder

NFL Pro Bowl 2020: optakt og rekorder

Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder