Lotte Friis er måske den mest betydningsfulde danske svømmer i historien. Hendes optagelse i Hall of Fame i dansk sportshistorie fortæller meget godt, hvor stor en betydning hun har haft for dansk svømning, og hvor meget mere professionel sporten er blevet, efter Lotte Friis har været med til at løfte standarden for dansk svømning.

Lotte Friis har et utal af gange sørget for, at Danmark er kommet på verdenskortet inden for svømning, men har du styr på hvor mange gange? Det følger vi op på længere nede i artiklen.

lotte friis

 

 

Lotte Friis’ svømmekarriere i korte træk

Hvem er Lotte Friis?

Lotte Friis’ største triumfer

Hvor meget tjente Lotte Friis som svømmer?

 

Hvem er Lotte Friis?

I begyndelsen af 00’erne var svømning stadig en amatørsport i Danmark. Ingen dansk svømmer havde tidligere levet af eller dyrket fuldtidsprofessionel svømning. En meget ung Lotte Friis begyndte dog allerede i 1993 at udvise stor interesse for det blåklare vand. Interessen voksede, og samtidig udviklede Lotte Friis nogle helt særlige evner i det flydende element. De fleste så hurtigt, at Lotte Friis skulle være professionel svømmer og forsvare de danske farver på et tidspunkt. Hendes udholdenhed og evne til at holde kadencen i vandet over længere distancer havde man ikke set før. Lotte Friis var ikke en eksplosiv svømmer, som mange af de andre. Hun var en langdistance svømmer.

I en alder af 16 år deltog Lotte Friis i sit første EM, og på flotteste vis endte hun med vinde en EM-sølvmedalje. Fundamentet var lagt for den danske svømmekomet. I 2011 tog Lotte Friis en beslutning, som var en milepæl for dansk svømning. Hun blev nemlig den første danske svømmer, som kunne svømme under et fuldtidsprofessionelt setup. Det var slut med at få betaling i form af udstyr, badedragter osv. Lotte Friis fik løn for at svømme, hvilket vi vender tilbage til lidt senere.

Lotte Friis havde flere gange bevist, hvorfor hun fortjente at få løn for at dyrke sin hobby. Et hav medaljer var allerede blevet vundet. Samtidig var hun også blevet kåret til årets danske sportsnavn i 2009. Alle vidste, hvem Lotte Friis var, og det gør man stadig i dag.

I 2017 valgte Lotte Friis i en alder af 30 år at lade sig pensionere som professionel svømmer. En æra var forbi. I dag, i 2021, arbejder Lotte Friis som studievært og journalist, hvor hun stadig beskæftiger sig meget med svømning, dog ikke i svømmebassinet, men på afstand.

lotte friis

 

Lotte Friis’ største triumfer

Hvor skal vi mon begynde med Lotte Friis’ triumfer i hendes lange og flotte svømmekarriere? Ifølge fina.org nåede Lotte Friis at vinde intet mindre end 32 medaljer. 16 guld-, 11 sølv- og fem bronzemedaljer er det blevet til.

Hendes første store triumf var ved EM på kortbane, hvor hun i 2007 vandt guld i 800 m. Og fra én stor svømmeturnering til en anden, nemlig OL: Lotte Friis nåede at deltage i tre Olympiske Lege. Det startede rigtig godt ud i 2008, da hun blev den første danske svømmer i 20 år, der kunne rejse hjem med en OL-medalje om halsen. En OL-bronze-medalje kunne hun tilføje til sin samling. Ved OL i 2012 nåede hun tre finaler, men ingen af dem kastede en medalje af sig. Hendes bedste placering i de tre finaler var nr. 4 i 400 m fri. I 2016 blev det til en enkelt finale, men det blev til en skuffende syvendeplads for Lotte Friis, som helt sikkert gerne vil have sat et ordentligt punkt på sin OL-deltagelse.

Tjek alle de seneste betting tips

Hvad Lotte ikke formåede at vinde til OL, må man sige, hun formåede ved VM i stedet for. Hun vandt blandt andet VM-guld i 800 m i 2009. Året efter vandt hun VM-sølv i 1500 m. I 2011 var Lotte Friis flyvende og var meget tæt på at gøre rent bord ved VM. Hun vandt VM-guld i 1500 m og VM-sølv i 800 m.

Lotte Friis har danmarksrekorderne inden for 400 m, 800 m og 1500 m fri. Disse rekorder er også gældende i Skandinavien. På et tidspunkt var hun også indehaver af verdensrekorden på 1500 meter fri, men den blev overgået af svømmefænomenet, amerikanske Katie Ledecky.

lotte friis triumfer

 

Hvor meget tjente Lotte Friis som svømmer?

Lotte Friis var som sagt den første fuldtidsprofessionelle svømmer i Danmark. Dermed sagt var det ikke fordi, Lotte Friis kunne læne sig tilbage og tro, at hun var sikret resten af livet, ligesom tilfældet er i sportsgrene som fodbold, tennis, basketball og amerikansk fodbold. Lotte Friis var stadig meget afhængig af sine præstationer for at kunne tjene nok til at dyrke sin hobby på fuld tid.

Gå aldrig ned på liveodds hos 888sport

Ifølge BT fik Lotte Friis et fast tilskud på omkring 4500 kr. Sammenlignet med andre lande, hvor svømning var endnu større, fik hun 3-4 gange så lidt som dem. Lur os også ikke, om Lotte Friis fik en del mere, da hun blev fuldtidsprofessionel i 2011. Et bud ville være omkring de 10-15.000 kr.

I 2021 får en professionel dansk svømmer en del mere, end da Lotte Friis var på sit allerhøjeste niveau. Takket være hende har de danske svømmere i dag højere indtægter. Dog er det stadig ikke prangende, hvis man sammenligner med andre sportsgrene og svømning i andre lande.

lotte friis

 

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 14. november 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Lars Eller løn og ishockeykarriere

Gabriel Iffe Lundberg NBA

Marcus Helligkilde præmiepenge og golfkarriere

Nicolai Højgaard præmiepenge

Søren Kjeldsen præmiepenge