For de fleste mennesker, bliver juletiden typisk brugt med familien, hvor man giver hinanden gaver og nyder en lækker julemiddag. For andre kommer indtagelsen i form af sport. Amerikanske seere er længe blevet forkælet med NBA og NFL-kampe på første juledag, mens fodbold og cricket også har gjort julen til en glædens tid for mange sportsfans. Det er naturligvis kun, hvis dit hold ikke taber henover julen.

NBA

888sport banner

For mange europæere lyder det bizart med sport på første juledag. For amerikanerne er tanken om juledag uden sport, dog helt forrykt. NBA der fortsat er verdens største liga med flere længder, har hvert år, millioner af seere i juledagene. Den første NBA-kamp der blev vist på TV-skærmene fandt sted i 1947. En vild statistik viser, at amerikanerne har haft en lang kærlighedsaffære med både basketball og sport på TV.

nba

Dette vil blive den 11. jul i træk, hvor NBA afholder fem kampe, og man forstår, hvis spillerne har grund til at beklage sig. Mens de fleste mennesker hygger sig med familien, så forventes det, at disse sportsstjerner skal levere på et utroligt højt professionelt niveau. Heldigvis er de fleste NBA-stjerner fortalere for kampene på juledage, mere end de er imod det. Sidste år talte Klay Thompson fra Golde State Warriors om, at det var en ære at spille sådan en kamp, når han vidste, at folk sad glædeligt bag TV'et og så NBA-kampene.

Lebron James har til gengæld været mindre glad for NBA-juleprogrammet. I 2015 udviste den legendariske spiller sin utilfredshed ved at have spillet den 10. julekamp ud af sin 13 år lange karriere, da han misser tiden med sin familie. Hvis en spiller som Lebron James ikke kan fremtvinge en pause i julen, så ville det kræve et vaskeægte julemirakel, hvis kampene skulle flyttes fra den 25. december.

For Lebron svarer hver julekamp mod Golden State Warriors til, at han åbner pakker kun med sokker. Med Cavaliers har Lebron tabt til Warriors på juledagen både i 2015 og 2017, mens de vandt i 2016. LA Lakers kommer ikke til at ændre noget for Lebron James, da de skal spille hver juledag i dette årti, og de skal møde Warriors i år. Warriors er 1.50 odds favoritter til at vinde NBA i år, så det kan let blive endnu en skuffende jul for Lebron.

NFL

NFL har ikke en lang tradition for at spille på juledagen, som sin amerikanske sportsfætter, NBA. Super Bowl er stadig det største amerikanske sports event, så NFL er helt sikkert glade nok for, at tabe julen til NBA. NFL er blevet synonymet med Thanksgiving i hele USA, men julen er en speciel dag, som de pt. lader være alene.

nfl

I 1971 fandt to play-off kampe sted den 25. december. Det var dog ret anormalt og ikke starten på en trend. Den anden af disse kampe, Miami Dolphins vs Kansas City Chiefs blev den længste kamp i NFL-historien. Da de spillede næsten 23 minutters sudden-death, hvor Dolphins triumferede med 27-24. Den ekstreme længde på kampen fik en negativ effekt på at afholde sport på juledagen, da mange fans mente, at det fjernede fokus på det vigtige, og det samtidig ødelagde mange jule-måltider.

Den vanvittige kamp sikrede sig, at der ikke var nogen NFL-kampe i julen indtil 1989. Siden da har NFL kun afviklet kampe sporadisk over julen, og det afhang ene og alene af, hvilken uge julen faldt på. De seneste to års juledage har haft to NFL-kampe, men i 2018 kommer vi i stedet til at se Denver Broncos møde Oakland Raiders juleaften.

Fodbold

Premier League kampe har fået flere faste mandagskampe, ligesom der også af og til kommer en enkelt fredagskamp, som kan fange de mange fantasy-managere. En dag, der dog virker hellig for engelsk fodbold, er juledag, men sådan har det ikke altid været. Der var en lang tradition med kampe på juledag, hvor der var et fuldt program helt indtil 1957. Blackpool og Blackburn spillede den sidste engelske ligekamp på juledag i 1965.

Blackpool vandt 4-2 i en kamp, der blev spillet under festelighederne. Juledag virker nu urørlig, og spillerne fortæller, at festlighederne ikke havde nogen betydning på vigtigheden af kampen om tre point. En anden tradition fra den tid var, at de to hold skulle spille det omvendte opgør på Boxing Day, en stærk kontrast til nu, hvor der spilles spørgsmål til, om man overhovedet bør spille både lørdag og tirsdag.

pl

Spillernes form er blevet bedre siden 1960erne, og forsvarene er også blevet bedre. Kampene fra højeste niveau på Boxing Day i 1963 tillod hele 66 mål på tværs af de 10 kampe. Traditionen for Boxing Day findes stadig, da 9 Premier League kampe er sat til at blive afviklet den 26. december i 2018. Southampton vs West Ham er gemt til den 27. december, for at forlænge festlighederne med en enkelt dag. Forhåbentlig kan Southampton give en god julegave til deres venner og familie, for at blødgøre endnu en hård sæson. De giver lige nu odds 15.00 til at ende i top 10 i Premier League, kort efter fyringen af Mark Hughes, og the Saints vil formentlig stadig være med i nedrykningskampen, når Julemanden kigger forbi.

Cricket

Cricket kommer tilbage juledag i Australien i løbet af de kommende år, og rygterne siger, at der skal spilles Big Bash League kampe den 25. december. BBL bossen Kim McConnie har sagt, at noget eftermiddag/aften cricket kunne bidrage som den medicin til de fyldte maver efter julemaden. Cricket på juledagen er dog ikke et nyt koncept i Australien, hvor man har haft Boxing Day testkampe på Melbourne Cricket Ground i mange år af de australske festeligheder. Det er især populært, da Australien plejer at gøre det godt, og er ubesejret siden en sejr til England i december 2010.

I 1926 begyndte Syd Australien og Queens en tradition, hvor de skulle kæmpe i en Sheffield Shield kamp, der krævede, at de spillede juledag. Traditionen varede indtil 1969. Der var også nogle testkampe den 25. december, hvor Australien mødte Indien i en kamp, som man skulle tro, de fleste ville kunne huske. Det er dog sådan, at de færreste australiere kan huske hvordan kampen gik, der startede den 23. december og fortsatte gennem juledagen.

cricket

Drama og popularitet ved Big Bash League-kampe kan være nok til at få cricket tilbage til julen, og de mere casuelle fans har det med at blive suget direkte ind i sporten. Ligaen er konkurrencedygtig, og det reflekteres i oddsene på favoritterne fra Perth Scorchers, der kun er snævre favoritter med odds 5.00.  Mens glæden ved at se sit hold vinde i julen, kan gøre dagen mindeværdig, så kan et nederlag også sætter en dæmper på humøret.

For nogle mennesker er det at se sport i julen en ligeså vigtig del, som at se en julefilm. Hvis en sport ikke har kampe på juledag, så vil der helt sikkert være mange kampe juleaften eller på Boxing Day. Disse to dage betragtes som værende meget specielle, så måske behøver det ikke være et problem med manglende kampe den 25. december, så længe der spilles de andre dage.

Læs også
Sådan better du med oddssystemer: den ultimative guide

Bet med oddssystemer: den ultimative guide

Tips til liveodds: en guide til livebetting på sportsbegivenheder

Tips til liveodds: en guide til livebetting på sportsbegivenheder

Del 1: de største spiller- og holdmareridt

Del 1: de største spiller- og holdmareridt

NFL - del 2: de mest lovende collegestjerner

NFL - del 2: de mest lovende collegestjerner

NFL - del 1: de mest lovende collegestjerner

NFL - del 1: de mest lovende collegestjerner