Enhver bettor i verden, uanset erfaring, leder efter en fordel, som man kan bruge over for bookmakerne - om det så er fra deres egen, personlige sportsviden, forskellige typer af betting strategier, eller ved at foretage gennemgående research på forhånd. Vi kommer til at kigge nærmere på sidstnævnte aspekt her, hvilket forhåbentligt vil give dig en check-liste over områder, du skal researche, inden du placerer et bet. 

888sport banner

Forsigtighed ved live betting

Før vi kigger nærmere på præ-kamp research, er det vigtigt at komme omkring den hurtige research, der bør foretages forud for at placere et live bet. Af og til når man scroller i gennem in-play betting sektionen, vil man se et hold der både vinder og er kommet over et lige resultat. Det er virkelig vigtigt, at man hurtigt kan gå hen til kamp-siden for at tjekke, om det virkelig er værd at spille på det. 

Selvom live odds konstant forandrer sig, hvilket betyder at man kan risikere at gå glip af fantastiske odds, bør man altid tjekke tre hurtige ting: ligaplacering, antal spillere på banen og hvor meget tid, der er tilbage af kampen. Hvis alle disse ting er favorable (eller favorable nok), kan man sagtens udnytte fordelen ved at spille på gode, live odds. ​

Form kan sige meget

Der findes mange forskellige formrekorder i næsten alle sportsgrene, og hver afdeling fortjener din opmærksomhed. Den første type formrekord er standard-fem formen, som viser dig et holds resultater i deres seneste fem kampe. Hvis de er i god form og er favoritter til at vinde kampen, er de som regel et sikkert valg at spille på, men de mere komplicerede formrekorder kan vise sig at fortælle mere. 

Form på hhv. hjemme- og udebane spiller en stor rolle i næsten alle holdsportsgrene, og inden for hesteløb vil hver hest have løbet stærkere ved visse løb end andre. Hvis hold nummer to i en liga spiller mod et midter-tabel hold på udebane, men ikke har haft en god udebane rekord på det seneste, kan deres odds godt indikere dette - men de kan stadig være tilbøjelige til at bryde rekorden. 

Tag for eksempel Watford vs Manchester United den 28. oktober. Manchester United havde odds 13/25 for at vinde og er meget højere placeret i ligaen, med mange flere point end Watford, men Red Devils havde tabt tre af deres seneste fire udebanekampe, alle med ét mål, hvilket fik dem til at bukke under mod fx Basel og Huddersfield Town. Det er dog også vigtigt at tage bagsiden i betragtning, hvilket var Watford, der havde odds 24/5, vundet to og tabt to af deres seneste fire hjemmebanekampe, slået Arsenal og West Ham United, men tabt til Stoke og Manchester City. 

Næste formtype er  den direkte, historiske formrekord mellem to hold. Inden for fodbold, der altid er under forandring, vil man ikke kigge for langt tilbage i de historiske formresultater mellem to hold, men de seneste resultater fra deres sidste fem sæsoner kan sige ret meget. 1. december blev kampen Malaga vs Levante spillet i LaLiga, med henholdsvis odds 9/10 for sejr til hjemmeholdet og odds 16/5 for sejr til udeholdet. I deres historie mod hinanden havde Malaga vundet de seneste to kampe, Levante havde vundet to før det, og Malaga havde vundet en kamp i starten af 2015. Men hvis man kigger på deres historie med henblik på hjemme- og udekampe, har Malaga vundet fire af de seneste fem kampe på La Rosaleda, hvilket derfor gav dem en fordel til kampen den 1. december. 

Formen i de forskellige turneringer kan også være vigtig, da en manager kan vælge at fokusere mere på én turnering end andre, lige som historien kan ved nogle af de store spillesteder, såsom dem der anvendes til finalekampe. Forrige sæson prioriterede Jose Mourinho Europa League over Premier League for at kunne få en billet til Champions League. Herved blev Manchester United mindre favoriserede ved de engelske ligakampe, frem for deres kampe rundt omkring i Europa. For at bevise spillestedsform, kan man også tage et kig på, hvordan Tottenham Hotspur fortsatte deres historiske besværligheder på Wembley sidste sæson.

Ud over fodbold kan man også betragte de sportsgrene, hvor der spilles kampe med meget større hyppighed - som for eksempel de største sportsligaer i USA; ishockey, basketball og baseball. Formen er endnu mere vigtig, da mængden af fysisk bevægelse nemmere kører holdene i gennem deres pakkede kampprogram. At vinde eller tabe på stribe bliver endnu mere vigtigt, når kampe hurtigt efterfølger hinanden. 

Skader, karantæner og ændring af manager

Inden for alle sportsgrene har skader og karantæner en kæmpe indflydelse på kampe. Eftersom enhver spiller på græsbanen, skøjtebanen eller indendørsbanen har en indflydelse på kampen og spiller en særlig rolle, kan holdets dynamik hurtigt ændres, hvis vedkommende bliver skadet. Men det handler ikke kun om, at et hold kommer til at mangle en spiller, men også om hvilken spiller holdet vælger at erstatte vedkommende med, og de mis-matches som kan følge af denne substitution.  

Er et hold ramt af større skader eller karantæner? Hvis det er tilfældet, hvor vigtig var denne spiller så til at score eller forsvare, og hvor kvik kommer deres erstatning til at blive? Tag for eksempel Kevin De Bruyne i Manchester City. Fyren er en tryllemand med bolden, både når det kommer til at skabe målchancer og målscoringer. At han havde odds 41/20 til at score når som helst mod Southampton den 29. november viser, at han spiller en nøglerolle for holdet, og at han ville blive savnet rigtig meget, hvis han ikke var i stand til at spille. City er dog fyldt op med kreative spillere, der kan skifte position eller komme ind i XI startopstillingen, heriblandt Bernardo Silva, Raheem Sterling, Leroy Sane og David Silva. 

Hvis en spiller forventes at vende tilbage fra en skade, muligvis også tidligere end planlagt, kan det være en god idé at betragte holdet som ikke værende i 100% form. At have misset kampe i et par måneder kan resultere i, at en spiller har brug for tid for at komme tilbage i omdrejninger, og selv de små, nagende skader kan resultere i, at spilleren ikke er helt på toppen til at spille. 

Trænerudskiftninger er altid tricky at vurdere. Nogle gange, når et hold har været nede længe, begynder de lige pludselig at spille godt, så snart deres manager er blevet fyret - måske for at imponere deres nye boss. Nogle gange når en ny manager ankommer, kan det tage nogle kampe for holdet, før de tilpasser sig de nye taktikker og metoder, der er blevet erstattet med de gamle. Det er altid godt at være bekendt med, hvordan en ny manager gerne vil have at holdet skal spille, og det er nogle gange også værd at undlade at spille på hold, der har fået en ny manager, i en uge eller to, sådan at man kan vente og se, hvordan de præsterer. 

Omstændighedskampe

Denne pointe minder om den, der blev givet i afsnittet om form; hvis et hold er tæt på at gå videre eller udgå fra en liga, fx Champions League - som Paris Saint-Germain lige nu er 13/4 favoritter til at vinde - kan manageren vælge at rotere på holdet, for at give dem en bedre chance for at vinde i en anden konkurrence. Det er derfor altid en god idé at tjekke de kommende kampe og holdets placering og kommende modstandere i andre konkurrencer. 

Spillerne gør arbejdet

Hvad end det handler om at bette på topscorere eller kampens vinder, er nøglespillernes form vigtig, lige såvel som deres historie mod visse klubber. Tag for eksempel Manchester United angriberen, Romelu Lukaku. Den store belgier kunne tidligere nyde en syv-måls rekord i syv kampe i starten af denne Premier League sæson, men efterfølgende blev han iskold og scorede ikke i fire kampe. Men - som nogle nok forudså - vendte han tilbage til målscoringerne i mod Newcastle United, som også er hans syvende favorithold til at lave mål imod historisk, med fem mål i løbet af otte kampe. 

Lige som hold har foretrukne modstandere, har spillerne det også. Hvis man ved, hvilke klubber som spillere - især målscorere - godt kan lide at pine, kan det være brugbart når man skal bette. Lukaku havde odds 11/4 til at score sidst i kampen mod Watford - hvilket han har gjort i halvdelen af hans ligakampe i løbet af 12 kampe denne sæson. Mod Watford har han historisk set scoret to mål i løbet af fire kampe. 

Hold dig informeret

Et af de bedste værktøjer, som en bettor kan bruge, er deres egen viden omkring spillet. Ved at se ligakampe eller blot ugens eller aftenens højdepunkter, samt  skimte sportsnyheder igennem, kan du holde dig opdateret med de seneste hændelser inden for sportsgrenen, hvilket giver dig en fordel. Hvis du begynder at få en mavefornemmelse - hvilket vil være kulminationen af din viden - omkring særlige udfald, så lav lidt research for at understøtte dine tanker, og placér så bettet. Når alt kommer til alt, bliver du i stand til at se de trends, som odds kalkulatorer ikke kan se; hvilket endnu engang giver dig en fordel. 

Læs også
Del 3: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Del 3: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Esport: de sjoveste callouts-navne i Counter Strike

Esport: de sjoveste callouts-navne i Counter Strike

 

NFL Pro Bowl 2020: optakt og rekorder

NFL Pro Bowl 2020: optakt og rekorder

Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder