NCAA Tournament er en af de mest fulgte og sete sportsbegivenheder i Amerika med 100 millioner seere i USA alene og mange flere fra resten af verden. Det betyder også, at turneringen er en af de turneringer, hvor der bliver oddset allermest på af amerikanske sportsgrene med estimerede 10 milliarder dollars i odds hvert år.

Der er ikke noget at sige til, at overfloden af hjertebankende spænding – inklusive upsets, buzzer-beaters og slam dunks – giver March Madness så enorm opmærksomhed.

Og takket være disse spillere, forventes turneringen i 2019 at blive ligeså spændende, som top-skolerne forsøger at undgå at blive en del af vores liste over mindeværdige upsets.

 

Mest Vindende Skoler

Der er mange hold gennem tiderne, der har vundet NCAA-turneringens eftertragtede trofæ i college-basketball, hvor mange skoler har vundet flere gange. Men selvom mange skoler har haft gentagende succes i marts måned, kan ingen måle sig med UCLA Bruins.

Mens en del af æren kan tillægges den legendariske træner John Wooden, har holdet vundet forbløffende 11 gange, inklusive 10 titler fra 1964 til 1975. Bruins’ chancer for at gøre en optræden ved dette års turnering er dog usandsynlige, hvilket giver holdene bag Bruins, muligheden for at hente ind på dem.

888sport banner

Ikke alt for langt nede ad stien finder vi Kentucky Wildcats, der har indkasseret otte nationale mesterskaber i skolens historie. Deres succes kan spores tilbage til 1948, hvor de vandt deres første trofæ.

North Carolina har seks titler på CV’et til at indtage en tredjeplads, mens Duke og Indiana runder top-fem af med fem turneringstitler hver.

 

Favoritterne i 2019

De fleste af favoritterne i 2019 i NCAA Tournament er de sædvanlige kendinge, der alle kommer til at kæmpe om den ultimative pris. Men på listen findes der også relativt nyankomne, som kan vinde turneringen og dermed bryde traditionen – og skabe deres egne historie.

Duke

Intet andet hold spås større chance til at vinde 2019 NCAA Tournament end Duke, da de går ind til turneringen med odds 5/2 til at vinde.

På trods af skadede Zion Williamson, der regnes for at være klar til at spille i turneringen, er de stadig favoritter til at vinde, hvilket vidner om Dukes styrke.

Det bliver til gengæld svært at spå om, hvor klar og effektiv Zion er, ikke mindst takket være en sprængt sko.

Gonzaga

Gonzaga ligger nummer to til at vinde March Madness med odds 11/2 inden deres semifinale i West Coast Conference Tournament.

De tabte to i træk mod Tennessee og North Carolina tidligere på sæsonen, men har ikke tabt siden og har et gennemsnit på næsten 90 point per kamp.

Kandidaten til at vinde prisen som årets spiller Rui Hachimura fører an med over 20 point per kamp, så ’Zagz’ er stærke kandidater til at snuppe endnu en Final Four.

Virginia

Virginia er tredje på listen af favoritter til at vinde titlen med 6/1 i forhold til NCAA og NBA betting odds.

Men den rigtige historie bag Virginia er, om de kan finde en forløsning efter deres ringe præstation ved turneringen sidste år.

Sidste år kom de kom desværre til at lægge navn til den eneste 16-seedet upset over et første-seed i turneringens historie, da de blev kørt af banen af UMBC. De har dog stadig landets bedste forsvar, og hvor skarpe de kommer ud ad startblokken bliver en af turneringens vigtigste øjeblikke.

 

Vigtige spillere i 2019

Bortset fra Hachimura og Williamson, som tidligere nævnt, er der et udvalg af spillere, som er værd at se nærmere på ved indgangen til turneringen.

Turneringen har en evne til at skabe stjerner, og spillerne kan komme et skridt nærmere det fremtidige NBA Draft, eller bare være en X-faktor til at hjælpe et hold med at vinde det nationale mesterskab.

Ja Morant, Murray State

Murray State Racers har aldrig haft en spiller af Ja Morants kaliber, der tog holdet på skuldrene og førte dem til Ohio Valley Conference-turneringen. Hans 36 point imod top-seedede Belmont retfærdiggør Morants status som en forventet top-tre spiller ved draften i 2019.

I NCAA Tournament vil Morant være en af de største stjerneattraktioner i feltet, da han højst sandsynligt skal tage kampen op mod ét hold fra en af de stærkeste konferencer, inden hans hold risikerer at blive slået ud.

Hans succes ved denne turnering vil med al sandsynlighed have en stor indflydelse på, hvor egnet han vil blive anset til at gå videre til de professionelle.

Markus Howard, Marquette

Marquette har været op og ned i 2019, men de ville have været meget mere ned, hvis ikke det var for Markus Howard og hans talent.

Howard er i top-10, som en af de mest scorende i college-basketball i denne sæson med 25 point per kamp gennem den regulære sæson.

Han har flere gange gjort sig bemærket med kampe med 40-plus point, hvilket kan gå hen og blive en nødvendighed, hvis Marquette skal gøre sig nogen forhåbning blandt de store drenge.

Howards spil i år minder meget om, hvad Trae Young gjorde sidste år for Oklahoma, derfor bliver det interessant at se, om han kan bære et helt hold uden de store forventninger til minimum anden weekend i turneringen.

Tacko Fall, UCF

Centerspillere overses ofte i NCAA Tournament, da rampelyset som regel er reserveret til guards. Men når du er så stor som Central Floridas Tacko Fall, kan du måske ligefrem blokere både rampelyset og modstanderens skud på samme tid.

Fall er gigantisk 229 cm høj og fører an i landets field goal procent, hvor omkring 75% af hans skud går i kurven for hele året.

Hvis han kan holde spillere ude af nøglen og samtidig sænke en masse nemme skud tæt på kurven, kan The Knights muligvis snuppe rampelyset, efter at have gået ubemærket hen i det meste af sæsonen.

 

Mest Mindeværdige Upsets

Turneringen huskes for de mange upsets, hvor hold har en chance for at blive en del af turneringens historie, hvis de kan slå et højere-seedet team af pinden.

Disse upsets bliver specielt mindeværdige, når det er hold, som er spået minimal chance for at gå videre, der gør det umulige.

UMBC vs. Virginia, 2018

UMBC Retrievers var en overraskende deltager ved 2018 NCAA Tournament, da de slog Vermont og vandt American East Tournament.

Men Retrievers-mandskabet ville ikke stille sig tilfredse med det, da de lavede en historisk upset af Cavaliers-teamet og dermed blev den første 16-seedet til at slå en første-seedet i 136 forsøg.

UMBC spillede som om, de intet havde at tabe ved at spille hurtigt og skabe rav i Virginias metodiske spillestil. At sige at det virkede, er en underdrivelse af højeste art, på trods af at basketball-oddsene ikke på nogen måde var i deres favør.

Lehigh vs. Duke, 2012

Duke er en af de traditionelle powerhouses i college-basketball, og det var forventet, at de ville brage hen over 15-seedede Lehigh fra Patriot League i første runde i 2012, ifølge basketball odds.

Men det var ikke tilfældet, da Mountain Hawks-mandskabet spillede op med Duke. Fremtidige NBA-stjerne CJ McCollum førte an, da Lehigh scorede enorme 47 point i anden halvleg. De kom bagfra og fuldførte comebacket.

George Mason vs. UConn, 2006

Normalt er det upsets i første runde, der får al opmærksomheden ved NCAA Tournament. Men George Masons upset af UConn i Elite Eight var en af de bedste upsets i de senere runder, der nogensinde er set i turneringen.

Patriots slog et Huskies-team, der kunne prale af adskillige NBA-drafts, inklusive Rudy Gay, som indtil videre har haft en lang og produktiv professionel karriere.

 

 

 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg