Skotland – Shinty

Skotlands mest populær sportsgren er enten fodbold eller golf. Skotland gemmer dog også på en anden mere skotsk sportsgren, som man ikke ser andre steder i verden.

Navnet på den sportsgren er Shinty, hvilket minder meget om en form for hockey. Der benyttes særlige stave ligesom i hockey. Bolden minder mere om en baseball - den er lige så hård og rund.

Spillet foregår udenfor på en græsplæne, hvor to hold skal forsøge at tyre bolden i mål. Målene minder om et 7-mandsmål man kender fra fodbold, der står vertikalt. Det er et helt særligt slags mål.

Shinty går også under navnet Shinny og er blevet spillet igennem flere århundreder. 

 

Mexico – Charrería

I Mellemamerika, nærmere bestemt Mexico, kommer du helt sikkert til at støde på sportsgrenen Charreria, som også kaldes Charreada.

Første gange vi stødte på ordet, havde vi ikke den fjerneste anelse om, hvad det gik ud på, også selvom det var Mexicos nationalsport.

Vi løste mysteriet ved at gå til en detektiv ved navn “Google”, som kunne hjælpe med løse gåden. Det viste sig, at Charreria er en form for rodeo, som vi kender fra Texas.

Charreria består af mange forskellige konkurrencer inden for, hvordan landbrug drives ude på ranchen. Konkurrencerne foregår primært på hest. Rytterne skal vise deres evner inden for forskellige kategorier, f.eks. skal de kaste med lasso og ride på tyre.

 

Colombia – Tejo

Lidt længere sydpå i Colombia findes en helt særlig sportsgren ved navn Tejo, som betragtes som colombianernes nationalsport.

Sportsgrenen involverer alkohol og krudt. Tejo er måske meget ukendt for os danskere, men det minder lidt om petanque, som de fleste danskere nok kender. Spillet går ud på, at man kaster et tungt objekt, en slags sten, som bliver kaldt ”Tejo”, hen imod et rektangel, som er fyldt op med blødt ler. I det ler befinder der sig nogle farvede trekanter i papir, som er fyldt med krudt.

Det gælder derefter om at få din Tejo til at ramme inden for det lille område, som de fem trekanter danner. Rammer du inden for det område og dertil også rammer en af trekanterne, får du maksimumpoint. Rammer du en af trekanterne med din Tejo, lyder et lille brag, fordi krudtet eksploderer. 

Det lyder måske lidt specielt, men det ser morsomt ud, og derfor er det kommet på vores bucket-liste.

 

Spanien – tyrefægtning

Spaniens nationalsport behøver vist ingen større introduktion. Den kontroversielle og brutale sportsgren har været kendt i hele verden i efterhånden mange år.

Tyrefægtning er især udbredt i Sydspanien, og selvom mange mener, at tyrefægtning skulle forbydes, har de holdt fast i denne traditionelle sportsgren.

I Spanien bliver sportsgrenen kaldt ”Corrida de toros”, hvis du ønsker at opsøge en sådan begivenhed i Spanien.

banner

 

Rusland – Bandy

Bandy er en ældre udgave af den sportsgren, som vi kender som ishockey. Det er dog russisk ishockey, og dermed er reglerne en del anderledes end dem, vi kender fra traditionel ishockey.

I Rusland er det muligt at dyrke Bandy professionelt i den officielle Bandy-liga – ”Bandy Super League”. Bandy udøves også på internationalt plan.

Forskellen på Bandy og ishockey er, at målene er betydeligt større i Bandy. Derudover spilles Bandy også med mindre kropsudstyr – hjelme bliver dog benyttet. I Bandy bruger man også en bold i stedet for en puck.

Bandy er blevet dyrket i Rusland siden 1800-tallet. Russerne er derfor aldrig på glatis

 

Canada – Lacrosse

Mange vil nok forbinde Canada med ishockey, hvilket bestemt ikke er forkert, men der er også en anden sportsgren, som canadierne elsker. Det er nemlig Lacrosse, og nej det er ikke en motorsport.

Det er helt særlig form for hockey, som for det meste foregår i luften. En slags håndbold bare med stave, hvorpå der er monteret et net, så man kan gribe/fange bolden, når en medspiller afleverer til anden.

Lacrosse er stort i Canada, og derfor udøves det også professionelt. Lacrosse er blevet dyrket i mere end to århundreder. 

 

Island – Gilma

Det kan godt være, at de fleste islændinge spiller enten håndbold eller fodbold, men der er en anden særlig sportsgren, som fylder meget i Islands kulturarv.

Gilma er en genre inden for wrestling, som efter sigende skulle stamme fra vikingetiden. Den mest almindelige form for Gilma, der dyrkes på Island, hedder ”Brokartök”, hvilket betyder bukse-greb. 

Glima er en nordisk sportsgren, som også eksisterer i Norge, Sverige og Danmark. Ja, du læste rigtigt, den eksisterer også i Danmark.

 

Finland – Pesäpallo

Vi bliver ved endnu et nordisk land, Finland. Det kan godt være, at det finske fodboldlandshold har indhentet det finske ishockeylandshold en smule i popularitet, efter de for første gang i landets historie har kvalificeret til EM 2020. Men Finland gemmer også på noget andet.

Finland dyrker ikke kun ishockey og fodbold, der er én sportsgren, som betyder meget for det finske folk og deres kultur. Det er Pesäpallo, som er en finsk udgave af baseball. 

Spillet i Pesäpallo er næsten i identisk med baseball. Der er dog enkelte forskelle. I Pesäpallo er de tre baser placeret lidt anderledes, og så står kasteren fra modstanderholdet inde ved siden af manden med battet.

Kasteren fortager sit kast vertikalt i stedet for horisontalt, som man altid gør i baseball.

 

Vi håber, du er blevet klogere på nationale sportsgrene rundt omkring i verden. Hvis du gerne vil have opfrisket de nationale sportsgrene fra del 1, kan du bare klikke her. Ellers kan du også altid tjekke 888ports’ betting-muligheder ud.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Alexander Zemlianichenko /Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg