Steve Kerr - Basketball

Som spiller var Steve Kerr ikke den mest afgørende. Steve Kerr accepterede dog sine roller på de NBA-hold, han nåede at spille for. Han nåede vidt omkring som spiller – syv klubber repræsenterede han fra 1988-2003, hvilket i alt førte til 910 NBA-kampe.

Han vandt fem mesterskaber som spiller: fire med Chicago Bulls (95/96, 96/97, 97/98, 98/99); og et enkelt mesterskab med San Antonio Spurs i 02/03 – en perfekt måde at slutte sin basketballkarriere på.

Steve Kerrs mange sæsoner som spiller i mange forskellige klubber og ikke mindst de trænere, han nåede at spille under, gjorde det muligt for Kerr at tilegne sig mange forskellige taktikker og enorm viden om basketballspillet. Med det i bagagen ville Kerr være den fødte basketballtræner.

I 2014 begyndte Steve Kerr træner-gerninger for alvor, da han blev træner for NBA-holdet Golden State Warriors. Inden han tog over, havde Golden State ikke vundet noget NBA-mesterskab siden 1975. Året efter i 2015 sikrede han sig på utroligvis allerede et NBA-mesterskab.  

Gå aldrig ned på sportsbetting hos 888sport

Som spiller blev Kerr aldrig udtaget til NBA All-Star, men som træner blev han udtaget for sin flotte præstation i sæsonen 14/15. Han blev også udtaget i 2017, da han vandt sit andet mesterskab med Golden State. I 2016 blev han kåret til årets træner i NBA, selvom Golden State tabte til Cavaliers i finale-serien. I 2018 vandt Kerr sit tredje mesterskab, og frem mod sæsonen 20/21 forventer vi, at Golden State vender stærkt tilbage, efter en mildest talt frygtelig sæson i 19/20.

Steve Kerr er et af de bedste eksempler på en spiller, der blev til en fremragende træner.

 

Carlo Ancelotti - Fodbold

En af nutidens mest succesfulde fodboldtrænere er Carlo Ancelotti. Ancelotti er en af de få fodboldspillere i verden, der kan prale med at have vundet Champions League, både som spiller og træner. I begge tilfælde var de for AC Milan.

Mellem 1976-1991 spillede Ancelotti for Parma (55 kampe), AS Roma (171 kampe) og AC Milan (112 kampe). Han nåede også at repræsentere det italienske landshold 26 gange.

Han nåede at vinde det italienske mesterskab to gange med AC Milan. Han var datidens svar på Andrea Pirlo, som han også nåede at være træner for. I 1995 begyndte Ancelotti sin cheftræner-gerning i Reggina. 15 år senere har Ancelotti som træner vundet det tyske (16/17), italienske (03/04), engelske (09/10) og franske (12/13) mesterskab og været træner for 10 hold. I alt er det blevet til 19 titler, hvor tre af dem er Champions League-titler. I 2020 er Ancelotti cheftræner for Everton i Premier League.

Man er gjort af noget særligt, hvis man kan vinde titler både som spiller og træner, og det er Ancelotti det bedste eksempel på, især fordi han har gjort det med flere forskellige klubber. En sand mestertræner, som blev kåret til verdens bedste træner i 2006 og 13/14.

 

Jupp Heynckes - Fodbold

Jupp Heynckes har stort set altid stået i skyggen af nogle større spillere og trænere. Ikke desto mindre opnåede han mange flotte resultater som både spiller og træner.

Jupps professionelle fodboldkarriere begyndte i 1963, da han blev forfremmet til Mönchengladbachs førstehold. Jupp var en målliderlig angriber, som scorede mål på samlebånd. I sin første periode hos die Fohlen scorede han 50 mål i 82 kampe (1963-67). Han nåede at spille for Hannover i en periode på tre år, hvorefter han skiftede tilbage Gladbach, hvor han også endte med at slutte karrieren i 1978. Fra 1970 til 1978 scorede Jupp 168 mål i 226 kampe for Gladbach. I den periode blev han også fire-gange tysk mester med Gladbach. I sæsonerne 73/74 og 74/75 blev han også topscorer.

På det vesttyske landshold var han med til at vinde EM i 1972 og VM i 1974, ført an af Beckenbauer og Gerd Müller. 

Jupp fortsatte dog i Gladbach, men i rollen som cheftræner. Sidenhen røg han forbi prominente adresser som Bayern München (1987-1991), som kastede to tyske mesterskaber af sig. I 1997-98 var Jupp cheftræner for kongeklubben Real Madrid, hvor han var med til at vinde Champions League. Derefter var han cheftræner for et hav af andre klubber (Athletic Bilbao 01-03, Schalke 04 03-04, Leverkusen 09-11), inden han for alvor slog sit trænernavn fast i Bayern München fra 2011-13. I sæsonen 12/13 var Jupps Bayern München det klart bedste hold i verden. De vandt historisk the Treble (DFB-Pokal, det tyske mesterskab og Champions League). I den sæson slog Bayern München intet mindre end 30 forskellige rekorder.

Jupp formåede i den grad at lære fra sig og gik fra at være en klasse spiller til en klasse træner. Et fodboldikon både inden og uden for banen, tydeligvis.

 

Phil Jackson - Basketball

De fleste ville nok nikke anerkendende til, hvis vi påstod, at Phil Jackson er den bedste NBA-træner nogensinde. Hans resultater som træner var nok aldrig blevet de samme, hvis ikke han havde haft en ballast fyldt med egen erfaringer på banen.

Fra perioden 1967-1980 kunne man opleve Phil Jackson i NBA. I den periode spillede han for New York Knicks og New Jersey Nets. Hans mest succesfulde tid som spiller var hos Knicks, da han var med til at vinde to NBA-mesterskaber i 1970 og 1973. Han nåede at spille 807 kampe i NBA, hvilket førte til i alt 5428 point.

Til sammenligning nåede han i sin trænerkarriere at stå i spidsen i 1640 kampe. Jackson havde den store fornøjelse af at træne stjerner som Michael Jordan, Kobe Bryant og Shaquille O’Neal og mange andre. I sin tid hos Bulls vandt Jackson seks mesterskaber og i sin tid hos Lakers vandt han fem styks. Jackson er dermed den træner i NBA’s historie, som har vundet flest mesterskaber. Den rekord kommer han helt sikkert til at være indehaver af mange år endnu.

Mange nuværende og fremtidige trænere har vel nok Jackson som forbillede, og det er med god grund ud fra de førnævnte 11 mesterskaber, som Jackson kunne skrive på sit CV.

 

Det var vores afsluttende bemærkning i første del af spillere, der blev exceptionelt gode trænere. I anden del præsenterer vi fem andre trænere, som vi ikke kan undvære på denne liste.

*Credits: artiklens billede tilhører Andres Kudacki/Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg