I 2002 blev England ikke set på en nation, der havde stærke cykelister. Kun en guldmedalje var det blevet til i 76 år. Så kom pludselig Dave Brailsford, nu Sir Dave Brailsford, og blev direktør for britisk cykling. Det er bl.a. hans arbejde vi ser frugten af nu, hvor England har domineret banecykling ved de seneste tre OL, ligesom Team Sky's dominans på landevejene, som Brailsford har hovedansvaret for som general manager og performance director. Det har bl.a. givet flere Tour de France vindere.

Det startede med to guldmedaljer ved OL 2004 i Athen. I Beijing 2008 vandt England hele syv ud af 10 guldmedaljer i banecykling. Fire år senere ved OL 2012 i London gentog England den bedrift. Brailsford forlod britisk cykling i 2014, men hans metoder har fortsat effekt. Ved OL 2016 i Rio vandt England seks guldmedaljer, mens de fik sølv i tre ud af de fire løb, hvor de ikke endte øverst på podiet.

Find alle odds på cykling her!

banner

Team Sky har ligeledes kun haft succes siden han overtog holdet i 2010. Allerede i 2012 kunne man se hans metoder bære brugt, da Bradley Wiggins, nu Sir Bradley Wiggins, blev den første brite til at vinde Tour de France nogensinde. For Team Sky bar Chris Froome frugten videre, da han vandt i 2013, 2015, 2016 og 2017, han var ligeledes favorit til at vinde touren i år til odds 2.30. Briten vandt tidligere i år Giro d'Italia, hvilket endnu en gang understregede han og holdets dominans.

Alt denne succes er i den grad resultatet af de marginale forbedringer, som Sir Dave Brailsford fik implementeret på holdet. De marginale forbedringer er hovedårsagen til, at hans hold altid dominerer de forskellige kategorier i Tour de France betting. Det er dog ikke udelukkende metoderne med at arbejde med marginaler, der har skabt Englands triumf under OL og Team Skys dominans på landevejene. Det handler også om taktik og teknikker under løbene.

Brailsford brug af de marginale forbedringer

Da Sir Dave Brailsford startede hos det engelske cykelforbund, vendte han fuldstændig tingene på hovedet i kampen om at forbedre rytterne. I stedet for at kigge på det hele billede, valgte han i stedet at tænke i de små områder, og sørger for at finde forbedringer her. Hans filosofi bestod i, at de kunne opnå store forbedringer, hvis de blot forberede sig et enkelt procent indenfor alle områder af cykling. Fokus skiftede altså fra at finde de store forbedringer her og nu, til i stedet at fokusere på den lange bane.

For at få mere viden indenfor de mange forskellige områder, hvor de skulle blive bedre, ansatte Sir Dave Brialsford en kirurg, der bl.a. skulle lære rytterne at vaske deres hænder ordentligt, så de ikke ville blive syge under løbene. Strenge metoder og analyser var nødvendige for at finde det udstyr eller de træningsmetoder der ville vise sig mest effektive.

Det ene procent de skulle forbedres kunne komme fra selv de mindste områder. Dette kunne opsætningen af sædet på en cykel, eller blot det at finde ordentlige puder og madrasser, så rytterne kunne sove perfekt. Selvom Team Sky er bestående af de bedste og stærkeste ryttere, så bliver deres teknikker og træninger stadig brudt helt ind til benet og analyseret. På denne måde vil den kunne finde selv de mindste områder, hvor holdet kan forbedres, og så bliver disse strategier bygget ind i holdets træningsplan.

Ved at opdele de 100 % som cyckling dækker ned i mindre kategorier, kan Brialsford og hans hold altså gå i dybden med hvert enkelt aspekt, og på den måde maksimere rytternes indsats, så de kan blive de bedste indenfor deres område. Hver gang rytterne stiller op til løb, sender de informationer til holdet, som de kan bruge til at analysere. Holdet mindset er, at uanset hvordan det går dem, så vil der altid være en endnu bedre metode.

Det handler dog ikke udelukkende om det ene procent, som rytterne skal forsøge at forbedre sig. Det handler ligeså meget om deres mentalitet og troen på, at arbejdet med de marginale forbedringer fungerer. For at en rytteren kan få gavn af de marginale forbedringer, så er de nødt til at gå helhjertet ind i det, og tro på de ting, som deres stab fortæller dem. Dette giver rytteren muligheden for at yde på det absolut højeste når, de de konsekvent træner via de nye redskaber og metoder, som de får stillet til rådighed. De marginale forbedringer kan også have en placebo effekt, der gør at rytteren yder på et højere niveau, selvom der måske ikke har været en målbar forbedring i deres træning.

Brailsford startede hos Team Sky i 2010, men man forventede ikke, at der ville komme en engelsk tour vinder før fem år senere. Allerede i 2012 kunne Bradley Wiggins køre mod triumfen i det samlede klassement. Året inden blev Mark Cavendish den første brite til at vinde pointrøjen i Tour de France, mens det dog er Peter Sagan der med odds 1.30 er favorit til at tage den trøje i år.

Holdtaktikker er medvirkende til dominansen

Med de forskellige systemer og teknikker Team Sky benytter sig af, skulle man tro, at enhver dygtig rytter kunne komme på holdet hos Team Sky. Sådan hænger det dog ikke sammen, for de ønsker ikke ryttere der blot er gode til at køre på en cykel.
Team Sky har et budget der er langt over dobbelt så højt som de fleste andre hold, men de bruger pengene på at ansætte højeste kvalitet i staben, mens de også hyre unge ryttere, der har potentiale til at kunne vinde en af de store Grand Tour, men samtidig assistere holdkaptajnen Chris Froome, hvilket han har været siden 2013. Rytterne bemærker hurtigt dominansen hos Team Sky, og de køber derfor præmisserne om de metoder Sir. Dave Brailsford fik implementeret. Vigtigst af alt, så holder de sig til “planen”.

“Planen” er forholdsvis simpel. Den består i at angribe og derefter restituere. Fordi Team Sky består af så dygtige og stærke ryttere, der er blevet forbedret via det marginale program, så vil de ofte sidde helt fremme og styre feltet. Her vil de køre i et rigtig højt tempo, for at trætte deres rivaler inden de forsøger at stikke af for at give deres kaptajn en sejr.

Ligesom de marginale forbedringer, så har rytterne også stor tiltro til “planen” da den gang på gang har vist sig at give pote. Tidligere i år så vi Sebastian Henao og Tao Geoghegan Hart der kørte for vidunderbarnet Egan Bernal i den samme stil, som vi er vant til at se Geraint Thomas og Wout Poels køre for Chris Froome. Talentfulde ryttere er yderst vigtigt for et hold som Sky, hvor den 21-årige Bernal er favorit med odds 1.85  til at vinde den unge trøje i dette års Tour de France.

“Planen” hos Sky er dog noget af det vigtigste, for når man kigger ned over holdet, så er der mange ryttere der kunne køre for klassementet, men i stedet bliver deres talent brugt på at sikre holdet, at deres kaptajn kan slutte løbet i den gule trøje.
Mens de videnskabelige metoder og engagementet til at forbedre sig indenfor hvert et lille område, er en stor del af succesen hos de hold, som Brailsford har stået i spidsen for, så er det hans evne til at få rytterne til at tro på holdets plan både under forberedelse men også under løb, der har givet dem den store succes de har fået.

Succes avler succes, og når man har beviser for, hvor effektivt det har været for rytterne hos England og Team Sky, så kæmperne atleterne endnu mere for at blive en del af de succesfulde hold. Brailsfords største bedrift har uden tvivl været at overbevise rytterne om, at hans metode har været den rette, og det har altså skabt den klare dominans, som vi har set på den olympiske og professionelle cykelscene i dag.
 

Læs også
Viktor Axelsen løn og formue

Viktor Axelsen løn og formue

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2