Der findes en klassisk anekdote om den tidligere landstræner Richard Møller Nielsen, som i en årrække var træner for OB i landets bedste række. En vinterdag i 1982 stod banerne på OB’s anlæg dækket af en stor mængde sne, og en aflysning af dagens træning lå lige for.

Men Richard Møller Nielsen var opsat på at få gennemført dagens program, så han ringede til en bekendt fra nabolaget i hans hjemstavn Over Holluf og bad om lov til at låne hans traktor til at rydde banen for sne. Som sagt så gjort, træneren sørgede for at der også blev spillet fodbold i OB den dag i 1982. 

Cheftræneren har alle dage været en vigtig mand i en fodboldklub, men selvom han har fået flere kollegaer i form af assistenter, fysioterapeuter og andre stabsfolk, er hans betydning ikke blevet mindre.

Den vigtigste ansatte

Man siger, at cheftræneren er klubbens vigtigste ansatte, for han har det endelige ansvar for resultaterne. Derfor er det også på cheftræner-posten, at presset er størst. Det ser man også i nutidens Superliga, hvor vi allerede i indeværende sæson har været vidner til tre klubber, der af forskellige årsager har skiftet træner.

888sport banner

Men tager vi et længere perspektiv i brug og kigger på det seneste år, har der været udskiftninger flere steder, og ser man på de aktuelle trænere i Superligaen, er tendensen tydelig: Det er kun de færreste, der har været i klubben i længere tid.

Overblik: Superliga-cheftrænernes ansættelsestid

Ståle Solbakken, FC København
Ansat siden august 2013 (51 måneder)
Kontrakt til sommeren 2021

Christian Lønstrup, FC Helsingør
Ansat siden januar 2014 (46 måneder)
Kontrakt til sommeren 2020

Bo Henriksen, AC Horsens
Ansat siden maj 2014 (42 måneder)
Kontrakt til sommeren 2019

Kent Nielsen, OB
Ansat siden juni 2015 (29 måneder)
Kontrakt til sommeren 2019

Jess Thorup, FC Midtjylland
Ansat siden juli 2015 (28 måneder)
Kontrakt til sommeren 2018

Peter Sørensen, Silkeborg IF
Ansat siden september 2015 (26 måneder)
Kontrakt til sommeren 2019

Kasper Hjulmand, FC Nordsjælland
Ansat siden januar 2016 (22 måneder)
Kontrakt uden udløbsdato

Alexander Zorniger, Brøndby IF
Ansat siden juni 2016 (17 måneder)
Kontrakt til sommeren 2018 (herefter funktionærkontrakt)

Morten Wieghorst, AaB
Ansat siden januar 2017 (10 måneder)
Kontrakt til sommeren 2019

Claus Nørgaard, SønderjyskE
Ansat siden januar 2017 (10 måneder)
Kontrakt til sommeren 2019

Thomas Thomasberg, Hobro IK
Ansat siden januar 2017 (10 måneder)
Kontrakt uden udløbsdato

David Nielsen, AGF
Ansat siden oktober 2017 (1 måned)
Kontrakt til sommeren 2020

Thomas Nørgaard, Lyngby
Ansat siden oktober 2017 (1 måned)
Kontrakt til sommeren 2019

Ricardo Muniz, Randers FC
Ansat siden oktober 2017 (1 måned)
Kontrakt til sommeren 2018 (herefter funktionærkontrakt)

Seks af Superligaens trænere har altså kun været i klubben i under et år, og det er et udtryk for den udskiftning, der hyppigt er på Superligaens trænerstole.

Find spil på Superligaen her

Pres og tålmodighed

Man taler meget om, at tålmodighed er en dyd, og alt godt kommer til den der venter, men i en omskiftelig, resultatorienteret og presset Superliga-verden, er der ikke langt fra succes til fiasko. Den næste trænerfyring er ofte lige om hjørnet, for der er sjældent en klub i Superligaen, der ikke har tændt for varmen under trænerens stol.

Samtidig bliver en godt præsterende træner ofte interessant for andre klubber, hvilket man blandt andet har set dette efterår med David Nielsens skifte fra Lyngby til AGF samt i sidste sæson, hvor SønderjyskE’s Jacob Michelsen forlod Haderslev-klubben til fordel for et job i Sverige.

Endelig kan presset og dårlige resultater tynge en træner i en sådan grad, at han vælger at gå selv. Det var netop tilfældet for Olafur Kristjansson, der forlod Randers FC tidligere på denne måned.

”Jeg har prøvet mange værktøjer de seneste uger, men må erkende, at det ikke har virket tilstrækkeligt, og derfor er det bedst, at der kommer nye kræfter til. Det er selverkendelse, og til enhver tid vil jeg gøre det, jeg mener er bedst for klubben og for mig selv, og det er også derfor jeg sammen med Michael har truffet det her valg. Derfor skilles vores veje nu, men jeg ønsker alle i og omkring klubben alt det bedste. Randers FC skal ikke ligge sidst i Alka Superligaen,” sagde den islandske træner i forbindelse med afskeden.

En omskiftelig tilværelse

Det er altså en omskiftelig tilværelse at være en del af trænerkarusselen i Superligaen.

Den nuværende Brøndby-sportsdirektør Troels Bech har engang sat ord på det, da han var blevet fyret som cheftræner i OB i efteråret 2014.

”Generelt siger det noget om fodboldmiljøet. Når man skriver under på en kontrakt, gemmer man den langt væk. Så arbejder man ud fra den viden, at enten gør man det for godt og bliver købt af en anden klub eller også går det for dårligt, og så bliver man fyret. Jeg har før brugt billedet af, at man i et trænerjob får et stykke reb i hånden. Det skal man forsøge at stykke sammen til et tov, mens der i den anden ende er ild i det. Får man ikke lavet et reb hurtigt, bliver man indhentet af ilden. Første gang tror man, at det er et reb, men anden gang ved man godt, at det rent faktisk er en lunte. Den oplevelse er det jo. Det kendetegner alle trænerjob,” sagde han til tipsbladet.dk ved den lejlighed.

Kigger man på de forskellige Superliga-klubbers trænerforbrug, understreger det pointen: Der kan hurtigt komme gang i svingdøren i den bedste danske fodboldrække.

Her er et overblik antallet af cheftrænere i Superliga-klubberne siden 1. juni 2014:
(kilde: Tipsbladet)

FC Midtjylland: 2

Brøndby: 3

FC Nordsjælland: 2

Hobro: 4

FC København: 1

AC Horsens: 1

OB: 3

AaB: 3

Lyngby: 4

AGF: 3

Silkeborg: 3

SønderjyskE: 3

FC Helsingør: 1

Randers FC: 3

Der har altså været 36 forskellige trænere i de 14 Superliga-klubber i løbet af de seneste tre års tid, hvilket svarer til cirka 2,5 trænere i snit i perioden. Så selvom kontinuitet er et af de store busswords i moderne fodbold, er det ikke for alvor kommet til udtryk på trænerbænken i Superliga-klubberne endnu.

De seneste mange års mesterhold afslører ellers et billede af, at det netop kan betale sig at holde fast i træneren. På nær Ariel Jacobs FCK-mesterskab i 2013, blev alle mesterskaber fra 2008 til 2017 vundet af en klub, hvor træneren havde været en del af klubben i minimum tre år.

Aktuelt er FC København og FC Midtjylland delte favoritter til at vinde det danske mesterskab til odds 2.85, og det er tankevækkende, at begge klubber er styret af trænere, der er i gang med henholdsvis fjerde og tredje sæson i hver deres klub.

Ser man mere overordnet på det aktuelle kobbel af cheftrænere i Superligaen, har de fleste af dem en lang aftale.

Det store spørgsmål er, om de bliver i jobbet så længe.