2017 var et stort år for dansk idræt, og 2018 tegner også til at blive et succefuldt år på diverse baner og i haller rundt om i verden, hvor danske udøvere markere sig.
Danmark har således udviklet sig til at være en stærk sportsnation, og derfor er det også værd at hylde nogle af de atleter og hold, der gennem tiderne har markeret sig positivt.
Her fremhæver vi ni danske sportspræstationer, der har sat sit aftryk på historien.
Paul Elvstrøm, sejlsport
11 VM-guldmedaljer. 2 VM-sølvmedaljer. 3 VM-bronzemedaljer. 4 – og der var fire! – OL-guldmedaljer. Sejleren Paul Elvstrøm er et kapitel for sig i dansk og international sportshistorie.
Danskeren var et ikon i international sejlsport, og hans fire guldmedaljer ved fire forskellige Olympiske Lege er tæt på enestående. Hans store bedrifter har naturligvis givet ham masser af hæder og anerkendelse. Eksempelvis blev han i 1985 slået til ridder af Dannebrogordenen som den første danske sportsmand, ligesom han i 1996 blev kåret til Århundredets Sportsmand i Danmark.
Paul Elvstrøm døde i 2016.
Tom Kristensen, motorsport
Der kan synes langt fra en tankstation i Hobro til sejrsskamlen i det franske 24-timers-løb Le Mans, men danske Tom Kristensen tog turen i en enestående motorsportskarriere.
Hele X gange vandt Tom Kristensen det franske motorløb, og han er derfor ikke bare en dansk sportslegende, men også et ikon i international sammenhæng.
Tom Kristensen er netop blevet optaget i dansk idræts Hall of Fame, og han har medvirket til, at interessen for motorsport i Danmark i løbet af en årrække eksploderede.
Herrelandsholdet, håndbold
Det kræver højt niveau at være en del af den absolutte verdenstop i en 14-årig periode, men det er ikke desto mindre, hvad det danske håndboldlandshold har formået.
I perioden 2002 til 2016 vandt håndboldherrerne X EM-medaljer – heraf to af guld – samt X VM-medaljer, og i 2016 kom den ultimative triumf i form af OL-guld, der blev vundet efter en finale mod den mægte håndboldnation Frankrig.
Mange af spillerne på håndboldholdet er blevet folkeeje, og landstræneren Ulrik Wilbek viste i løbet af de 10 år, han stod i spidsen for holdet, at han er en fremragende leder.
Caroline Wozniacki, tennis
Tennis er en verdenssport, der tiltrækker enorm interesse fra både medier, publikum, sponsorer og udøvere. Derfor er det næsten uvirkeligt, at et lille land som Danmark har kunne prale af at have opfostret en af verdens bedste i sin generation.
Caroline Wozniacki lå i en periode på 67 uger nummer ét på WTA Tourens verdensrangliste, og i 2018 satte hun prikken over i’et på sin imponerende karriere.
Når hun en dag stopper karrieren, vil hun stå som en af de største danske sportslegender nogensinde.
Wilson Kipketer, atletik
Historisk set har atletik ikke haft en stor plads i dansk sport, men det ændrede sig i halvfemserne, da kenyansk-fødte Wilson Kipketer under dansk flag markerede sig med præstationer i verdensklasse.
Kipketer markerede satte verdensrekorder på 800-meteren og vandt også verdensmesterskaber for Danmark, der endelig blev placeret på verdenskortet inden for atletik.
OL-sølvet i 1996 var også en imponerende bedrift, selvom skuffelsen over guldet også var til at mærke.
Kvindelandsholdet, håndbold
I 1980’erne var dansk kvindehåndbold ikke værd at skrive hjem om. Interessen var dalende, holdet tabte sine kampe, og der var snak om at lukke foretagenet. Så blev Ulrik Wilbek ansat af Dansk Håndbold Forbund.
Først skabte han et stærkt ungdomslandshold, og siden kom resultaterne på seniorplan med stærke spillere som Annette Hoffmann, Camilla Andersen og ikke mindst Anja Andersen som nogle af profilerne.
I perioden 1993-2004 vandt kvindelandsholdet i håndbold både VM, EM og tre OL-guldmedaljer, og håndboldsporten fik et enormt boost.
Allan Simonsen, fodbold
Fodbold er den største idrætsgren i verden, når man kigger på antal udøvere, antal tv-seere og antal penge i sporten. Derfor skal der utroligt meget til at blive kåret til den at være den bedste til at dyrke sporten.
Men det skete for den klejne Allan Simonsen i 1977. Den danske landsholdsspiller var en dominerende spiller for et af Europas bedste klubhold, Borussia Mönchengladbach i Bundesligaen, da han i 1977 blev kåret til Europas bedste fodboldspiller og modtog det synlige bevis i form af Ballon d’Or, Guldbolden.
Siden hen har mange store fodboldspillere vundet prisen, og de seneste ti år har Cristiano Ronaldo og Lionel Messi delt æren mellem sig, men for altid vil Allan Simonsens navn optræde på listen over vindere af den fornemme hæder.
Ragnhild Hveger, svømning
Danmark har fostret mange store svømmere gennem tiderne, men ingen har vundet så meget som Ragnhild Hveger.
Hun var den største svømmer i verden i sin tid, og i midten af 1930’erne var der ingen, der kunne hamle op med hende. I løbet af karrieren satte hun hele ni verdensrekorder og vandt desuden adskillige medaljer i internationale svømmekonkurrencer, heriblandt VM, EM og OL.
Hun fik tilnavnet ”Den Gyldne Torpedo” og blev i 1996 kåret til århundredets største kvindelige idrætsudøver i Danmark.
Herrelandsholdet, fodbold
Historien er en af de oftest fortalte, for den rummer så enormt meget . Danmarks EM-triumf i 1992 er en af de største sensationer i international fodbold nogensinde, og den satte et markant aftryk på både dansk fodbold og historie.
De fleste danskere, der oplevede sommeren 1992, kan huske hvor de befandt sig den 26. juni, hvor Danmark besejrede Tyskland med 2-0 i EM-finalen. At Danmark i første omgang ikke havde kvalificeret sig og først officielt blev inviteret til slutrunden få uger inden første kamp, lægger blot alen til den imponerende bedrift, der kun vil kunne overgåes, hvis Danmark vinder VM, hvilket giver odds 81.00.
Landstræneren Richard Møller Nielsen var manden bag den fornemme bedrift, der for evigt vil stå som en milepæl i Danmarkshistorien.