Det er koldt, det er mørkt, og vinteren nærmer sig med hastige skridt.
Det betyder samtidig, at der er masser af tid til at sætte sig foran tv’et og lade sig underholde. Men da vinter ofte er lig med færre sportskampe i tv, er det godt at have nogle alternativer på hånden i form af gode sportsoplevelser fra filmens verden.
Gennem årene er der blevet produceret adskillige gode film med sport i fokus, og der er derfor masser af kvalitetsunderholdning fra det store lærred, som man kan dykke ned i i løbet af vinterens mørke timer.
Herunder følger ti eksempler på gode filmoplevelser med sport som somdrejningspunkt.
The Damned United
Brian Clough er en af de mest mytiske og legendariske managers i engelsk fodbold, og han er særligt berømt for sine 18 succesfulde sæsoner i Nottingham Forest, som han førte til triumfer i både England og Europa.
I filmen The Damned United følger vi imidlertid Clough i årene inden Nottingham Forest, hvor han først slog sit navn fast med Derby, og siden havde et kort og tumultarisk ophold i Leeds – en klub, som han havde et meget anstrengt forhold til, og som han kun nåede at stå i spidsen for i 44 dage.
Filmen fra 2009 har den britiske skuespiller Martin Sheen i hovedrollen, og han leverer en fremragende præstation som den både ukuelige, charmerende og irriterende manager Clough, der i folkemunde kaldes den bedste landstræner, som England aldrig fik.
Foxcatcher
Der er noget fascinerende over historier, der er baseret på virkelige hændelser, og derfor er Foxcatcher fra 2014 også en speciel film. Den handler om den velhavende bryde-entusiast John E. du Point, der i 1986 rekrutterede to af de amerikanske OL-guldmedaljevindere, Mark Schultz og hans storebror David til at træne amerikanske atleter til at deltage i VM og OL i brydning.
Undervejs oplever særligt Mark Schultz (spillet af Channing Tatum) store nedture, og der opstår forskellige kontroverser mellem Schultz, hans bror og John E. du Point. Det får en dramatisk udgang, som ikke skal nævnes her.
Filmen blev nomieret til en guldpalme ved filmfestivalen i Cannes.
Fever Pitch
Den engelske journalist Nick Hornby udgav i 1992 en af de mest ikoniske og bedste bøger, der er skrevet om fodbold, da han i en selvbiografi fortalte om sit livslange kærlighedsforhold til fodbold og klubben Arsenal.
I 1997 blev bogen filmatiseret med Colin Firth i hovedrollen som skolelæreren Paul, og den giver et underholdende billede af livet som fodboldfand med alle de op- og nedture, der følger med.
Hvor Hornbys bog rummer hele hans som Arsenal-fan, fokuserer filmen på kampen om det engelske mesterskab i 1989, og hvordan fodboldresultaterne går hånd i hånd (eller det modsatte) med Pauls kærlighedsliv.
Moneyball
Denne baseball-film er også inspireret af virkelige hændelser, idet den handler om den amerikanske baseball-træner Billy Beane, som i 2002 kæmper med at skabe et succesfuld hold i Oakland Athletics.
Brad Pitt leverer en stor præstation i rollen som Billy Bean, der går nye veje i måden at rekruttere spillere på via statistik og analyse sammen med sin assistent Peter Brand (spillet af Jonah Hill).
Filmen er baseret på bogen af samme navn fra 2003 og blev nomineret til seks Oscar-statuetter.
Senna
Der findes mange gode sportsdokumentarer, men denne er en af de bedste og mest berømte. Den britiske dokumentarfilm følger den brasilianske Formel 1-kører Ayrton Senna fra hans debut i 1984 over hans verdensmesterskaber i slut-firserne og start-halvfemserne til hans tragtiske død ved San Marino Grand Prix i 1994.
Filmen består primært af private videooptagelser fra Sennas egen familie samt klip fra Formel 1-løb, og der er ingen decideret fortæller i dokumentaren, der høstede masser af rose og mange priser, da den udkom i 2010.
Find alle odds på Formel 1 her!
Million Dollar Baby
Der findes adskillige spillefilm med boksning i centrum, for den hårdslående sport egner sig godt til det klassiske dramaturgiske forløb, hvor man følger en person, der skal gennemgå nogle forskellige udfordringer for at nå sit mål.
Million Dollar Baby fra 2004 er et lidt anderledes eksempel; blandt andet fordi hovedrolleindehaveren er en kvinde. Hilary Swank er fremragende i rollen som Maggie, der som 31-årig ønsker at blive professionel bokser.
Efter lang tids overtalelse får hun Frank Dunn (spillet af instruktøren Clint Eastwood” som træner, og man følger de to personers rejse og indbyrdes forhold i jagten på succes. Det er en film om modgang, venskab, succes og smerte, som i sin tid modtog fantastiske anmeldelser og også vandt fire Oscar.
Any Given Sunday
En af filmhistoriens mest ikoniske scener stammer fra Any Given Sunday, hvor Al Pacino i rollen som NFL-træneren Tony D’Amato, som giver en dundertale til sit hold Miami Sharks forud for den afgørende kamp.
Oliver Stones film om det fiktive NFL-holdet Miami er en storladen fortælling og et klassisk heltedrama, hvor adskillige store skuespillere medvirker. En af Stones mest populære film.
Looking For Eric
Vi vender tilbage til fodboldverdenen i dette drama af Ken Loach, hvor man følger postbuddet Erics hverdagsproblemer med job, familie og fodbold. Det ligner en klassisk socialrealistisk film, men da den tidligere fodboldspiller Eric Cantona medvirker som et slags spøgelse, får filmen en overnaturlig og underholdende ingrediens.
Fodboldnørder vil elske at se Cantona i en anderledes rolle som mentor og spirituel vejleder, men filmen rummer også nostalgiske nogle klip fra franskmandens tid i Manchester United.
Rocky
Når det handler om sportsfilm, kommer vi ikke uden om Sylvester Stallones episke bokse-serie Rocky. Der er pt lavet syv forskellige film med Rocky, men man bør starte med den første, der udkom i 1976 og vandt en Oscar for Årets Film.
Filmen følger den upåagtede bokser Rocky Balboa (Stallone), der i sin karrieres efterår får en enestående chance i en kamp om titlen som verdensmester og hans vej fra samfundets bund til den store kamp.
Sylvester Stallone vil for altid blive forbundet med Rocky-karaktereren, der er den ultimative underdog, som kæmper for sin chance mod alle odds.
Sommeren ’92
Der findes ikke mange gode sportsfilm på dansk, men Sommeren ’92 er en undtagelse. Kasper Barfoeds film fra 2015 fortæller historien om den danske EM-triumf i fodbold i 1992 med træner Richard Møller Nielsen som den store hovedperson.
Ulrich Thomsen er glimrende i rollen som Richard Møller Nielsen, der på vejen mod triumfen gennemgår meget modgang i form af kritik, hån og latterliggørelse fra omverdenen.