Grand National er det mest prestigefyldte væddeløb i verden for jump racing. En sejr i Grand National, er kronen på værket for enhver jockey, træner og ejer inden for sporten.

Forberedelse til mødet begynder i starten af National Hunt-sæsonen, hvor trænere gør sig klar til de store væddeløb i slutningen af sæsonen.

Det er en grund til, at det er det mest værdsatte løb. Aintree-banen er den sværeste inden for jump racing med 30 enorme forhindringer, som hest og jockey skal over. Bechers Brook, The Chair og Foinavon er de sværeste udfordringer for alle deltagerne.

Kun eliteheste kan kombinere udholdenheden og hastigheden til at hive sejren hjem over de syv kilometer som løbet strækker sig. Væddeløbsfavoritterne har skilt sig ud ved dette løb – kun syv har sejret i Grand National, siden Anden Verdenskrig.

Tiger Roll vil forsøge at blive den første hest, som vinder i favoritrollen siden Don’t Push It i 2010, efter at han er blevet udnævnt til at være storfavorit til at forsvare titlen i hestevæddeløbets betting odds.

Gordon Elliotts hest vandt the National med et hoved i 2018 og slog Pleasant Company på målstregen efter at have domineret hovedparten af løbet.

Men det har ikke været en lykkelig rejse for fortidens favoritter, og vi ser her tilbage på, hvorfor storfavoritterne har fejlet i at få den ultimative succes, når de har været bookmakernes favoritter.

 

1. Hedgehunter

Willie Mullins’ hest blev næsten den første, der vandt begivenheden flere år i træk, siden Red Rum udførte bedriften i 1974. Han fik sin debut i the National i 2004 og var i favoritpositionen til at sejre, men faldt ved sidste forhindring, så Amberleigh House tog sejren i stedet.

Hedgehunter vendte tilbage i 2005 efter at have sejret ved Bobbyjo Chase og sat skub i løbet, og han var favorit til at vinde. Han viste med en dominerende præstation, hvordan man vinder Grand National og vandt med 14 længder foran resten af feltet.

Det satte forventningerne højt til efterfølgende sæson, og Mullins forsøgte at gamble ved at placere sin hest i løbet til Cheltenham Gold Cup sammen med Grand National.

Selvom Hedgehunter gjorde det godt ved the Gold Cup, tabte han med to og en halv længde til War of Attrition. Som 10-årig var Mullins hest på toppen af sin springerkarriere.

Der var forventninger til, at han ville kæmpe med Clan Royal om titlen, da begge heste blev betragtet som ligeværdige favoritter med hestevæddeløbs odds på 5/1 i begyndelsen af løbet.

Hedgehunter var i førerposition med tre forhindringer tilbage i konkurrencen efter et fejlfrit løb. Men i modsætning til de foregående år manglede han fart på strækningen og kunne ikke matche Numbersixvalverdes spurt, som betød, at han gik glip af muligheden for en historisk gentagende triumf med seks længder.

 

2. Butlers Cabin

Butlers Cabin var et overraskende valg som favorit til Grand National i 2009. Jonjo O’Neills hest var ikke i den bedste form, da den blev tilmeldt begivenheden og havde ikke vundet et løb i næsten to år.

Men han havde stamtavle i elitekonkurrencer og vandt National Hunt Chase til Cheltenhamfestivalen i 2007 med en sejr på trekvart længde.

Den franskavlede hest havde den kraft bag sig, da den red i Irish Grand National. I Fairyhouse med AP McCoy i sadlen, voksede han med opgaven ved at sikre sig sejren med 14/1 i hestevæddeløbs live betting odds.

Selvom det var to år før begivenheden på Aintree, havde Butlers Cabin bookmakernes tillid på trods af en skuffende 2008/09-præstation i National Hunt.

Han blev nummer fem i sidste runde ved Kim Muir Challenge Cup ved Cheltenham-festivalen, og hans dårlige form var tydelig, da McCoy kæmpede med at få hesten igennem løbet.

Mon Mome overraskede alle på banen med et fantastisk løb som 100/1 outsider og slog resten af feltet med 12 længder.

Hans sejr fremhævede, hvor svært det er at forudsige Grand National, da han ikke var i form eller havde forudgående sejre, som kunne forøge hans forudsætninger for løbet. Løbet var Butlers Cabins sidste i hans professionelle karriere.

banner

 

3. Red Rum

Red Rum var allerede en legende, da han ankom til Grand National i 1975. Ginger McCains hest gik efter sin tredje sejr i træk. En bedrift, som aldrig tidligere var sket i den prestigefyldte begivenheds historie.

Hans første sejr to år tidligere var lidt af en overraskelse, da han foretog et utroligt comeback og slog den australske fuldblodshest Crisp med trekvart længde.

Red Rum forsvarede sin trone i 1974, selvom han ikke blev anset som favorit i løbet, men som efterfølger af Scout ifølge sportsbetting oddsene.

Men det lykkedes Red Rum at dominere resten af feltet og sejrede foran sin konkurrent L'Escargot, og skrev sig ind i Grand Nationals historiebøger.

Det var ingen overraskelse, at han var favorit til at vinde i 1975. Men det skete ikke, da L'Escargot spændte ben for Red Rums sejrsstime og forhindrede ham i at blive den mest vindende hest ved løbet – på det tidspunkt – ved et helt særligt løb.

Den 12-årige var en fin hest med særlige kvaliteter, og kun et fejlfrit løb var godt nok til at slå den legendariske Red Rum. L'Escargot spurtede mod slutningen og vandt løbet med 15 længder og skrev sig ind i vinderbogen.

Selvfølgelig vendte Red Rum tilbage i 1977 og vandt sin tredje sejr og blev dermed den mest vindende hest i Grand Nationals historie. Men det lykkedes ham aldrig at vinde løbet som favorit.

 

4. West Tip

West Tips deltog første gang i Grand National i 1985, hvilket resulterede i et fald ved Bechers Brook. Men ligesom Hedgehunter var han i stand til at lægge skuffelsen bag sig og vendte tilbage i 1986 – dog ikke som favorit – og vandt begivenheden med to længder foran 66/1 outsideren Young Driver.

Præstationen og hans form igennem den efterfølgende sæson, gjorde ham til favorit til at vinde løbet i 1987. West Tip lå til odds 5/1 – hvilket er et lavt odds i Grand National.

Richard Dunwoody holdt sin hest inde i kampen om sejren gennem løbet og lod den være en del af feltet, før han foretog sit træk, to forhindringer, før slutningen af løbet. Desværre havde han ikke ressourcerne til at udfordre førerne af feltet.

Det lykkedes ham ikke at vinde løbet denne gang, eftersom Maori Venture gik af med sejren, og han måtte nøjes med en fjerdeplads.

West Tip blev nummer fire i 1988 og nummer to i 1989 og blev en legende ved Aintree på grund af kvaliteten af sin indsats ved Grand National, selvom det kun lykkedes ham at vinde det en gang i løbet af sin farverige karriere og aldrig som favorit.

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg