Tag blot et kig på det arbejde, som Eddie Howe har lavet i AFC Bournemouth, for at se, hvor succesfuldt systemet kan være for visse klubber. Det virker på samme måde med nedrykning. Nogle af de største og mest succesfulde klubber i England, som Leeds United, Nottingham Forest og Aston Villa, er alle røget ud af den bedste liga på trods af deres tidligere succes i Europa.

Der er dog andre store ligaer i verden, hvor det er et "lukket land" franchise system. Egentlig betyder det, at der hverken er nedrykning eller oprykning, men at en organisation bliver inviteret til at deltage afhængigt af forskellige faktorer.

Først og fremmest er logistikken i at spille i en liga som A-League og Major League Soccer overhovedet ikke simpel. Holdene har brug for at have adgang til et godt stadion, de skal have den nødvendige økonomi til at betale staben og deres spillere, og der skal være en platform for at udvikle talenter.

888sport banner

Hvis en klub ikke har udsigter til at styrke ligaen på nogen tænkelig måde, vil ligaen muligvis nægte klubben adgang.

I nogle nationer - især dem hvor fodbold ikke er ligeså udbredt – fungerer systemet ganske godt. Fodboldfans i USA og Australien nyder godt af deres egne erfaringer med ligaen som helhed, så hvorfor skulle man ændre på det?

Major League Soccer-seere fik set rekordmange mål i en kamp tidligere på sæsonen, hvor franchisere i snit scorede 3.22 mål pr. kamp, hvilket er det højeste antal, siden ligaen på den anden side af Atlanten blev stiftet.

Desuden er A-League en af de mest underholdende og spændende divisioner at følge på grund af deres manglende defensive spil kombineret med en imponerende offensiv.

 

Spillets kvalitet er vigtig

Offensiv fodbold plejer at sætte dagsordenen i disse to ligaer. Major League Soccer har altid tage udgangspunkt i, at sport skal være underholdende og sjovt at se i USA. Den "League Soccer har altid været på den måde, at sport skal være underholdende og sjovt at se i USA.

”Designated player”-reglen, som også er kendt som Beckham-reglen, efter David Beckham skiftede til LA Galaxy, er brugbar i disse dage til at hjælpe klubberne med at tilbyde store kontrakter til helt store navne, mens de stadig overholder deres lønloft for resten af truppen.

Så længe dette system er på plads vil MLS fortsætte med at vokse, og den er nu på vej ind i den næstbedste klasse af de bedste ligaer i verden.

I mellemtiden bliver A-League også større. De australske arrangører har ikke været gode nok til at tiltrække de store fodboldspillere, men et par enkelte Premier League-stjerner har i dag deres daglige gang i Australien.

Adam Le Fondre spiller for Sydney FC, og han huskes nok bedst for sin rekord i Premier League, hvor han var den udskifter, der scorede flest mål. I skrivende stund har han scoret seks mål i seks A-League-kampe i denne sæson, og oddsere kan spille på Sydney FC til odds 4.00 på at vinde titlen for anden gang i løbet af tre år.

 

Playoff-format fungerer godt i begge ligaer

Uden nedrykning eller oprykning er det playoff, der er afgørende i disse ligaer. Major League Soccer har fulgt et specielt, format siden ligaen blev stiftet, og det har været en stor succes blandt fans over hele verden.

Nogle klubber har det med at ændre stil i løbet af playoff, og det kan have påvirkning på betting-markedet – oddsere bør derfor altid være opmærksomme på betydningsfulde ændringer.

Desuden er der hjemmebanefordel, som i de fleste amerikanske sportsgrene har en enorm betydning i playoff. Det skal du have i tankerne, hvis du oddser på den kommende MLS Cup-kamp mellem Atlanta United og Portland Timbers.

I Australien er vejen til finalen noget mere simpel end i USA. De seks bedste klubber går videre til playoff, men de hold, der slutter på de to øverste placeringer, er allerede sikret en plads i semifinalen.

Mens det giver nogle hold en lille hvilepause, er der andre hold, der hellere vil spille kampe, så de kan holde sig skarpe og finde den rette balance. Sydney har haft en dominerende kraft i den regulære sæson, men de faldt på halen i playoff i sidste sæson, da Melbourne Victory endte med at løfte trofæet.

888sport giver odds 4.50 i deres A-League odds på, at de forsvarende mestre vinder igen.

 

Betting i disse ligaer – hvordan fungerer det?

Oddsere skal være opmærksomme på forskellen mellem disse ligaer og Premier League i engelsk fodbold. Da der ikke er noget betting-marked på, hvem der ender med at rykke ned i A-League eller MLS, kan man i stedet spille på, hvem der ender på sidstepladsen.

Major League Soccer er sværere at forudse, især fordi ligaen splittes over i to konferencer. I begyndelsen af sæsonen udbyder mange bookmakere odds på, hvilke klubber der når til playoff – dette er især populært hos NFL- og NHL-oddsere, da det kan være svært at forudse amerikansk sport.

I A-League er det den samme historie. Der er et hav af A-league betting odds, der udbydes til 888sports kunder. Australiens bedste liga er voksende, og den bliver kun større med interessen fra den anden side af havet.

Oddsere kan spille på forskellige markeder inklusiv – men ikke begrænset til – topklub fra en bestemt by, hvilket hold der ender på sidstepladsen, head-to-head-kampe mellem rivaliserende klubber og meget mere. Flere betting-markeder vil blive tilgængelige med tiden i A-League og Major Soccer League, da ligaerne bliver større og får bredere eksponering via tv-dækning.

 

Forudse en vinder

Det er svære at forudse en vinder i MLS. Som liga er Major Soccer League proaktiv og opfordrer hold til at deltage. Fodbold har udviklet sig hurtigt til at være en af de største sportsgrene i USA, og det nye Los Angeles-hold samt David Beckhams kommende organisation vil kun øge interessen.

Betting på MLS Cup-vinderen er dog noget af et lotteri, da 15 ud af 23 hold, der kæmper i MLS Cup - hvilket blot viser den styrke, som ligaen har. Atlanta er favoritter til odds 1.15 til at blive det 13. hold, der løfter trofæet, når de møder Portland Timbers i 2018-finalen.

A-League er lidt mere forudsigelig, da det ofte er de samme klubber, der stryger til tops hvert år. Der har dog været nogle overraskelser, og det betyder heller ikke, at den australske liga er kedelig eller let at forudsige – det er den faktisk langt fra.

Seks hold har været gode nok til at vinde A-League-titlen, hvor Melbourne Victory har vundet flest med fire trofæer. Fans bør dog også huske Adelaide Uniteds choksejr i 2016, og det bør minde folk om, at alt kan ske i den bedste australske fodboldliga.

 

Fremtidig vækst – ændringer?

Oddsere nyder at placere væddemål på Major League Soccer og A-League på grund af spændingen. For megen ændring i disse ligaer vil kunne ødelægge glæden; det er to af de mest interessante ligaer for oddsere, der vil spille på over antal mål, fordi det oftere sker.

Major League Soccer er på vej til at blive en af de største ligaer på planeten, og A-League følger langsomt trop. Det ville ikke være nogen helt stor overraskelse, hvis disse ligaer ender med at blive to af de absolut største inden for de næste par år.

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder