Efter en veloverstået Bygma Cup forbereder Gudmundur Gudmundssons 17 mand store trup sig nu mentalt til det forestående VM i Frankrig. Men hvad er prototypen egentlig på en dansk landsholdsspiller? Hvilken baggrund skal man have, og hvilke karrierevalg skal man tage for at have en chance? Vi har opskriften:

Du skal gerne starte med at spille det danskopfundne håndboldspil, når du er omkring de seks år gammel – gerne før. Her er det helt fint at starte karrieren i en mindre landsbyklub – dog helst i Jylland eller på Sjælland. Hvis du vil øge dine chancer en smule, så må du dog meget gerne vokse op i Region Hovedstaden.

Du behøver ikke nødvendigvis at tage turen forbi et akademi eller en idrætsefterskole med fokus på håndbold, når du rammer teenageårene, men hvis du alligevel beslutter dig for dette, så vælg Oure Efterskole. Herefter er det en rigtig god idé at skrive under på en kontrakt med GOG, inden du til sidst tager skridtet til Bundesligaen i Tyskland.

banner

Følger du disse simple trin, eller har du allerede gjort det, ja, så er du måske allerede landsholdsspiller – og ellers bliver du måske ringet op af landstræneren inden næste slutrunde.

Håndbold VM spilleranalyse - hvor kommer landsholdsspillerne fra?

Skønne Sydfyn

Går vi lidt dybere ned i ”opskriften” på de 17 spillere, der er udtaget, så er der noget specielt med Fyn. Hele 24% af spillerne – eller nærmere bestemt 4 ud af 17 – har videreudviklet deres evner med en håndbold gennem deres tid på den samme efterskole.

Niklas Landin, Mikkel Hansen og Michael Damgaard er tre af de spillere, som alle har gået på den velrenommerede Oure Efterskole, der har til huse på Sydfyn. Og de må gøre et eller andet rigtigt på den fynske efterskole, da ingen andre efterskoler når Oure til sokkeholderne, når det gælder leverance af spillere til det danske herrelandshold.

Størstedelen – helt præcist 9 ud af 17 - har dog ikke gået på et akademi eller en idrætsefterskole med fokus på håndbold. Efter Oure Efterskole er Falkonærgårdens Gymnasium den skole, der har haft næstflest nuværende landsholdsspillere som elever. Det drejer sig om Casper U. Mortensen og Lasse Andersson, der begge har været Team Danmark-elever her.

Håndbold VM spilleranalyse - har spillerne gået på håndboldakademi?

Jylland mod Sjælland

Men på trods af den store koncentration af tidligere efterskolelever fra Fyn, så flyder det dog alligevel ikke over med fynboer på det danske landshold. Når det kommer til fødebyer, så er det nemlig en direkte ”duel” mellem Jylland og Sjælland.

Toft-brødrene René og Henrik fra Rybjerg ved Skive trækker godt op for jyderne, men det er bare ikke helt nok fra folkene fra fastlandet. For sjællænderne skal være glade for, at landstræneren denne gang har udtaget førstekeeper Niklas Landins lillebror Magnus og FC Barcelonas Lasse Andersson, da netop de to cementerer sejren til sjællænderne. Ni spillere fra Sjælland mod seks spillere fra Jylland ender det på.

På venstre back er Michael Damgaard, der er født i Rødby, eneste mand til at repræsentere Lolland, mens der ikke er en eneste spiller at finde med rødder fra solskinsøen Bornholm.

”Deutschland über alles”

Den tyske nationalmelodi er nødt til at blive fundet frem, når der skal gøres status over, hvor de danske spillere har deres arbejdsgivere til hverdag. Her er den tyske Bundesliga nemlig langt over alle de andre europæiske ligaer.

Hele 10 ud af de 17 danske spillere tørner til dagligt ud for tyske klubber, hvor ”danskerklubben” SG Flensburg-Handewitt har Lasse Svan Hansen og Henrik Toft Hansen med ved denne slutrunde. Derudover har både THW Kiel og TSV Hannover-Burgdorf også to danske spillere med hver. Det drejer sig om henholdsvis Niklas Landin og Rene Toft Hansen fra THW Kiel, mens Casper U. Mortensen og Morten Olsen, der var den helt store oplevelse ved sommerens OL-slutrunde, er at finde i TSV Hannover-Burgdorf.

Kun Kasper Søndergaard, Magnus Landin og Niclas Kirkeløkke er at finde i den hjemlige 888ligaen, mens det dog alligevel ser ud som om, at man endnu en gang skal forbi Fyn, hvis man vil øge mulighederne for at ende på det danske landshold. Hele syv ud af de 17 spillere i truppen har på et tidspunkt i karrieren nemlig løbet på banen for de tidligere danske mestre fra GOG. 

De helt små håndboldsko

Hvis man vil blive til noget inden for en hvilken som helst sportsgren, så lyder det ofte, at man skal starte så tidligt som muligt. Og der er muligvis noget om snakken. Niklas Landin er den af de 17 spillere, der startede tidligst med at gå til håndbold, og han fik allerede bundet sine håndboldsko, da han var bare tre år gammel og startede i KFUM København. Efter hele 25 år som håndboldspiller og et utal af træningstimer er han i dag endt som en af verdens allerdygtigste målvogtere, så det kunne godt tyde på, at det betaler sig at starte tidligt.

Der er imidlertid stadigvæk håb, hvis man først har kastet sin kærlighed på håndboldsporten senere. Landins målmandskollega Jannick Green fandt først ud af som 16-årig, at han skulle satse på håndbold og ikke fodbold. Og verdens bedste håndboldspiller i 2016, Mikkel Hansen, droppede også fodbold til fordel for at satse 100% på håndbolden, da han var 12 år gammel. Så ingen regel uden undtagelse.

Håndbold VM spilleranalyse - hvor gamle var spillerne, da de startede?

Om Gudmundur Gudmundssons spillersammensætning så lige præcist er den rette til at følge op på sommerens OL-triumf, ja, det kan kun tiden vise os. Vi krydser i hvert fald fingre og kipper med Dannebrog.

Håndbold VM spilleranalyse - spillerprofiler i bruttotruppen

Håndbold VM spilleranalyse - spillerprofiler i bruttotruppen

Data i infografikken er baseret på bruttotruppen, der blev udtaget i december 2016.

Du må gerne dele og bringe grafikkerne helt eller delvist, blot du henviser tilbage til kilden.

Læs også

Anne Mette Hansen løn 

Althea Reinhardt håndbold og landshold

Ulrik Wilbek i dag 

Mads Mensah Larsen løn

Joachim Boldsen i dag